Právě vysíláme

Astronomové zaznamenali tajuplné magnetické vlny ve vesmíru! Co to znamená?

10. ledna 2019 13:10
Astronomové zaznamenali tajuplné magnetické vlny ve vesmíru! Co to znamená?

Astronomové v Kanadě se stali svědky unikátní události – tamní teleskop zachytil třináct opakujících se rádiových vln, které zřejmě pocházely z opačné strany vesmíru! Co mohlo vlny způsobit? Jedná se o častý fenomén? Vše vysvětlíme.

Vlny pocházejí z galaxie daleko, daleko

Astronomové odhadují, že rádiové vlny pocházely z galaxie vzdálená 1,5 miliard světelných let od naší planety. Podle Victorie Kaspi, ředitelky vesmírného institutu na univerzitě McGill v Montrealu, pocházely vlny z nejspíš z přírodního zdroje. Někteří tvrdí, že se jedná o signály od mimozemšťanů. Fakta ale spíše souhlasí s teorií, že rádiové vlny způsobilo chování hvězdy.

 

Rádiové vlny se ve vesmíru vyskytují celkem často a tyto „exploze“ rádiových vln většinou trvají zhruba milisekundu. Astronomové jich dodnes zaznamenali zhruba 60, ale vlny se většinou neopakují.

Po loňském spuštění teleskopu CHIME v západní Kanadě máme nyní historicky nejlepší prostředky na to, abychom tento fenomén (a podobné vesmírné fenomény) studovali. Po této neobvyklé události rozjeli Kanaďané pátrání po definitivním zdroji rádiových vln a bude velmi zajímavé sledovat, s čím přijdou.

 

Zdroj: BBC, Nature, Forbes, Instagram, chime-experiment

Galerie: Umělec přetváří běžné věci do vesmírných

Články, které by tě mohly zajímat