Právě vysíláme

Bizarní pravidlo na OH v Pekingu: Kondomy sportovci dostanou, objímat se ale mají zakázané

31. ledna 2022 12:10
Bizarní pravidlo na OH v Pekingu: Kondomy sportovci dostanou, objímat se ale mají zakázané

Organizátoři zimních olympijských her v Pekingu se rozhodli dodržet tradici poskytování kondomů zdarma pro sportovce, a to navzdory podrobným pravidlům společenského odstupu, která v zájmu zamezení šíření koronaviru v uzavřené olympijské bublině zakazují mimo jiné i objímání. Píše o tom agentura Reuters.

ZOH se budou konat od 4. do 20. února v Pekingu a nedalekém městě Čang-ťia-kchou, kde budou striktně oddělení sportovci a další účastníci her od čínské veřejnosti. Diváci ze zahraničí na hry přijet nemohou.

Novináři, kteří se ubytovali v hotelu Kuej-čou, který je uvnitř uzavřené olympijské bubliny, našli v každém pokoji pět kondomů jednotlivě zabalených v obalech různých barev s obrázkem čínského lampiónu. Organizátoři zatím neoznámili, kolik prezervativů hodlají během her rozdělit.

V příručce shrnující proticovidová opatření pro účastníky her jsou sportovci instruováni, aby minimalizovali jakýkoli fyzický kontakt včetně objímání, plácání dlaní či podávání rukou, a aby udržovali alespoň dvoumetrový odstup od ostatních účastníků her.

Před loňskými letními olympijskými hrami v Tokiu organizátoři uvedli, že plánují rozdat asi 150 tisíc kondomů. Sportovcům nicméně řekli, aby si je raději vzali domů, než aby je použili v olympijské vesnici, kde rovněž platila pravidla společenského odstupu v rámci koronavirových opatření.

Tradice rozdávání kondomů se datuje od olympijských her v Soulu v roce 1988. Účelem tohoto kroku bylo zvýšit povědomí o rizicích viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat