Právě vysíláme

Češi si letos nejvíce vyhledávali prezidenta, Kazmu, Matthewa Perryho i StarDance

11. prosince 2023 11:26
Češi si letos nejvíce vyhledávali prezidenta, Kazmu, Matthewa Perryho i StarDance

Češi v letošním roce nejvíce na internetu vyhledávali informace o prezidentských volbách, válce v Izraeli a Gaze, požáru na Rhodosu nebo o StarDance a otevření pobočky řetězce s rychlým občerstvením Popeyes v Praze. Vyplývá to z výsledků vyhledávání na Google.

České uživatele zaujala také epidemie svrabu, sbírka na Martínka nebo jak podat daňové přiznání přes datovou schránku. Lidé se loučili s Karlem Schwarzenbergem a ptali se například, proč nespat na levém boku či jak zamrazit jahody.

V žebříčku tuzemských osobností byl ve vyhledávání na prvním místě prezident Petr Pavel, následuje expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš, internetový bavič Kazma (Kamil Bartošek), Monika Babišová a prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Lidé se letos také enormně zajímali o soutěžící z pořadu StarDanceIvu Kubelkovou, Ivanu Chýlkovou a Davida Prachaře. Nejvyhledávanější desítku osobností doplnili další kandidáti z prvního kola prezidentských voleb Karel Diviš a Jaroslav Bašta.

V letošním roce Češi nejčastěji vzpomínali na tragicky zesnulého herce Matthewa Perryho, proslaveného rolí Chandlera ze seriálu Přátelé, zpěvačku Tinu Turner a automobilového závodníka Kena Blocka, který zemřel při nehodě na sněžném skútru. Češi si připomínali i nedávno zesnulého Karla Schwarzenberga a nejčastěji překládaného českého spisovatele Milana Kunderu.

Žebříček otázek „jak“ letos ovládly volby a dotazy týkající se používání a rušení datové schránky. Otázka „jak hluboko je Titanic“ obsadila třetí místo a připomíná chvíle, kdy celý svět napjatě sledoval, zda ponorka, která se k Titaniku vydala, opět naváže spojení. V otázkách „proč“ se lidé zajímali hlavně o spánek, o to, zda volit či nevolit Andreje Babiše nebo proč světlušky svítí.

Žebříčku tuzemské filmové a seriálové produkce dominovala nejnovější řada StarDance následovaná Kazmovým celovečerním filmem a reality show Survivor a Eliška a Damián. Bodoval ale také historický film Jan Žižka či futuristický počin Bod obnovy.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat