Právě vysíláme

Kdo pojede jako první? Hádanku nevyluštila většina českých řidičů

30. října 2021 13:06
Kdo pojede jako první? Hádanku nevyluštila většina českých řidičů

Dokážete říci, kdo projede křižovatkou jako první?

Máme pro vás další zapeklitou dopravní hádanku. Přestože většina řidičů má jasno v pravidlech silničního provozu, někteří z nich je však dostatečně neznají. Jak jste na tom vy? Existují problémovější křižovatky, u nichž situace nemusí být tak jasná.

Zapeklitá situace

Na sociálních sítích se objevil obrázek zapeklité dopravní situace, který rozdělil řidiče na několik táborů. Většina řidičů si vůbec nevěděla rady, pravděpodobně by v takové situaci zareagovali špatně. Na obrázku lze vidět, že po hlavní silnici přijíždí tramvaj a ze stejného směru i osobní automobil. Víte, kdo má přednost a kdo pojede jako druhý?

 

Odpověď: Pravidla silničního provozu mluví jasně. Jako první projede odbočující tramvaj “A”, protože má přednost i před vozidly jedoucími stejným směrem, tedy i před autem “B”, to projede jako druhý křižovatkou, jede vedle tramvaje a pokračuje v přímém směru. Poté už nastává běžná situace, kterou by bez problému vyřešil téměř každý řidič. Z hlavní pozemní komunikace odbočí dodávka “D” doleva a naopak osobní automobil “C”, které je na vedlejší komunikaci projede křižovatkou jako poslední.

Projekt Bezpečně na cestě multimediální skupiny Active Radio je zaměřen primárně na snížení počtu nehod s přímým následkem smrti a zároveň snížení počtu celkových zranění v rámci nehodovosti. Realizace projektu je financována z prostředků Fondu zábrany škod, a to podle pravidel uveřejněných na stránkách www.fondzabranyskod.cz.

Články, které by tě mohly zajímat