Právě vysíláme

NASA potvrdila, že v prosinci zasáhl naší planetu obrovský meteorit! Kam udeřil?

19. března 2019 12:10
NASA potvrdila, že v prosinci zasáhl naší planetu obrovský meteorit! Kam udeřil?

Vesmírná agentura NASA potvrdila, že během prosince zasáhl naší planetu druhý největší meteorit za posledních 30 let. Neuvěřitelný fenomén způsobil explozi, jež byla zhruba desetkrát silnější, než výbuch atomové bomby v Hirošimě! Proč jsme o něm doteď nevěděli?

Obrovská exploze

Exploze meteoritu v prosinci vydala celkem 173 kilotun energie, což ji řadí na druhé místo v novodobé historii. Důvodem, proč jsme tak obrovskou explozi ovšem neucítili či o ní dosud nevěděli, je místo, kde se odehrála. Meteorit totiž explodoval nad Beringovým mořem, tedy v oblasti mezi Kamčatkou a Aljaškou, kde se moc lidí většinou nevyskytuje.

Meteorit

Explozi zaregistroval japonský satelit Himawari

Mimořádný fenomén

Lindley Johnson NASA uvedla v rozhovoru pro server BBC, že takto velká exploze se odehrává dvakrát až třikrát za 100 let. Během posledního desetiletí jsme však byli svědkem již druhého takto silného výbuchu.

Meteor Celjabinsk

V roce 2013 nad ruským Čeljabinskem zaznamenali největší explozi meteoritu v novodobé historii

Kongres Spojených států v roce 2005 nařídil vesmírné agentuře NASA, že do roku 2020 musí identifikovat 90% těles o šířce 140 metrů a více. Zatím se neví, kolik přesně měřil prosincový meteorit, nicméně jeho exploze překvapila vesmírné agentury po celém světě. Snad se astronomům podaří příští meteoritu objevit o trochu dříve!

Zdroj: Physics.ox.ac.uk, Instagram, BBC, Twitter, Simon Proud, US Government Publishing Office, Shutterstock

Nástrahy, které na kočku číhají u vás doma

Články, které by tě mohly zajímat