Právě vysíláme

Oblíbená aplikace FaceApp, která z člověka udělá starce, prý posílá fotky do Ruska!

18. července 2019 10:10
Oblíbená aplikace FaceApp, která z člověka udělá starce, prý posílá fotky do Ruska!

Hit poslední doby, aplikaci FaceApp, která z člověka udělá důchodce, si oblíbilo mnoho lidí. I influenceři teď na sociální sítě ve velkém přidávají fotky sebe jako starců. Nyní se ale objevilo vážné podezření.

Během krátké doby se z téhle hodně propracované aplikace stal absolutní hit a každý si zkouší, jak bude vypadat ve stáří. Nyní se ale objevilo závažné podezření: všechny fotografie, které člověk v aplikaci použije, prý putují přímo do Ruska. Dokonce prý i ty, které má člověk uložené v telefonu. Jak to? Uživatel totiž dal souhlas se zpracováním fotografií a ruské firmy musí podle zákona předat veškeré informace místním úřadům. A to kdykoliv, kdy si o to zažádají. Docela šílené, ne?

Pochybnosti?

Aplikace FaceApp začala jako start-up v Petrohradě, napojení na Rusko tedy zakladatel Yaroslav Goncahrov opravdu nezapře. Podle časopisu Forbes sice do věci vnáší nejasnost fakt, že server nesídlí v Americe, ale v Rusku, zároveň časopis ale zpochybňuje to, jak by společnost mohla data zneužít.

Sam Goncahrov samozřejmě všechna obvinění odmítá a tvrdí, že aplikace uploaduje do svého systému jen fotografii nahranou uživatelem a uživatelé prý mohou v nastavení požádat o vymazání všech svých dat.

Co si o tom myslet? Slova zakladatele zní sice takřka idylicky, nicméně to rozhodně nemění nic na faktu, že i kdyby byla na téhle teorii jen část pravdy, znamenalo by to vážné ohrožení soukromí. Člověk by si tedy rozhodně měl dát pozor na to, které fotografie a data o sobě ve virtuálním světě poskytuje. Jeden totiž nikdy neví…

 

Zdroj: Twitter, Forbes

 

Články, které by tě mohly zajímat