Právě vysíláme

Praha obsadila druhé místo mezi nejkulturnějšími metropolemi světa, porazila Londýn i Paříž

29. listopadu 2023 13:00
Praha obsadila druhé místo mezi nejkulturnějšími metropolemi světa, porazila Londýn i Paříž

Praha je druhou nejkulturnější metropolí světa. Přesně to hlásá žebříček Time Out, na který upozornil magazín Daily Mail. Podle něj české hlavní město celoročně žije kulturou. Zároveň vyzdvihuje procházky turistickým centrem, za které návštěvníci neutratí ani cent.

Praha v žebříčku Time Outu porazila taková města, jako Vídeň, Madrid, Paříž nebo Londýn, přičemž poslední dvě jmenovaná se dokonce nevyskytla ani v nejlepší desítce. Rozhodlo tak jednadvacet tisíc rezidentů, kteří měli zhodnotit kvalitu a cenovou dostupnost kultury ve svém městě.

Prahu porazilo pouze Mexico City, které má podle Daily Mail velmi rozmanitou kulturní scénu, zároveň maximálně splňuje i podmínky zmíněné v předchozím odstavci. Poukazuje na množství muzeí i pouliční průvody, které se ve městě konají například na Den mrtvých.

Co se tuzemského hlavního města týče, magazín oceňuje nízkonákladovost turistických atrakcí. K většině památek se totiž dostanete, aniž byste museli utratit jedinou korunu. Zmiňme například Pražský orloj nebo Karlův Most. Zároveň se v Praze podle Daily Mail neustále něco děje. Každý den můžete vyrazit na řadu divadelních představení a řadu koncertů. Spisovatelka Yarena Fadiloglulari upozorňuje na akce jako Pražské jaro, Letní Letná nebo festival Metronome.

Pokud byste chtěli navštívit třetí nejkulturnější metropolí na světě, museli byste se vydat do Afriky, konktrétně do Kapského města. Užít byste si tam třeba mohli průvod Kaapse Klopse, který se koná vždy 2. ledna.

V první desítce se umístily také metropole Buesnos Aires, Atény, Edinburgh, Vídeň, Madrid, Florencie a Melbourne. Naopak v něm chybí Paříž, Barcelona, Londýn či New York.

Články, které by tě mohly zajímat