Právě vysíláme

TikToku hrozí zákaz v USA. Je hrozbou pro národní bezpečnost i děti, uvedla republikánka Rodgers

24. března 2023 9:10
TikToku hrozí zákaz v USA. Je hrozbou pro národní bezpečnost i děti, uvedla republikánka Rodgers

Šéfka výboru pro energetiku a obchod americké Sněmovny reprezentantů, republikánka Cathy Rodgers řekla, že sociální síť TikTok je hrozbou pro americkou národní bezpečnost i pro děti, které ji používají. Ředitel sítě Shou Zi Chew dnes před výborem odpovídá na dotazy kongresmanů. Ti vycházejí z předpokladu, že TikTok má vazby na Komunistickou stranu Číny a poskytuje jí americká data. Shou se snaží prokázat opak. Síti hrozí v USA zakázání.

TikTok má podle agentury Reuters v USA 150 milionů měsíčních uživatelů. Mateřskou společností sítě je pekingská technologická firma ByteDance, která má v rámci své řídící struktury výbor členů čínské komunistické strany. Kvůli obavám z úniku dat TikTok v posledních měsících zakazují na vládních zařízeních mnohé světové vlády.

Shou úvodem slyšení před kongresmany argumentoval, že TikTok „bere obavy z ohrožení národní bezpečnosti vážně“, není „vlastněn ani ovládán“ čínskou vládou a že „60 procent jeho podílu vlastní světoví investoři a tři z pěti členů jeho správní rady jsou z Ameriky„.

K tématu hrozby pro dětské uživatele Shou řekl, že ačkoliv je většina uživatelů tiktoku dospělých, TikTok bere dopady sítě na děti vážně, a proto jsou na ní nyní dostupnější videa o vědě, technologiích nebo matematice, která mají na platformě podle Shoua už 116 miliard zhlédnutí.

Rodgers ve druhé sérii „grilování“ požadovala po Shouovi jednoslovné odpovědi na otázky, zda TikTok cenzuruje politicky citlivá témata pro čínskou komunistickou stranu, konkrétně čínské zacházení s ujgurskou muslimskou menšinou, masakr na náměstí Nebeského klidu nebo otázku Tchaj – wanu. Shou odpověděl, že veškerý takový obsah je síti dostupný.

Shou Zi Chew je 40letý singapurský podnikatel, který studoval v Británii a Spojených státech. Pracoval v britských, amerických i čínských společnostech, poté nastoupil jako finanční ředitel do ByteDance v Pekingu.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat