Právě vysíláme

Apokalypsa na jihu Moravy: Tornádo zničilo sedm obcí, veřejná doprava je ochromená

25. června 2021 8:38
Apokalypsa na jihu Moravy: Tornádo zničilo sedm obcí, veřejná doprava je ochromená

Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se ve čtvrtek večer prohnala na Břeclavsku a Hodonínsku. Ničila domy, auta i zeleň.

Na následky bouřky, která ve čtvrtek večer a v noci zasáhla jižní Moravu, zemřeli tři lidé. České televizi to dnes ráno řekla mluvčí Jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová. Záchranáři ošetřili a do nemocnic poté převezli 63 lidí, z toho deset bylo deset těžce zraněných. „Tři pacienty se nám nepodařilo zachránit,“ doplnila mluvčí.

Poničené domy v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku

Bez dodávky elektrického proudu je v Česku po čtvrteční bouřce přes 78 000 odběrných míst. Nejhorší situace je na jihu Moravy, kde bouře způsobila největší škody. V okolí Hodonína, Břeclavi a Vyškova nemá elektřinu přes 40 000 odběratelů.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na Twitteru doplnil, že nejvíce postižené jsou na Hodonínsku a Břeclavsku zejména obce Lužice, Hrušky, Mikulčice, Tvrdonice a Moravská Nová Ves.

Nejčastějším důvodem poruch jsou stromy popadané do elektrického vedení, někde silný vítr potrhal i samotné vodiče. Energetici společnosti EG.D pracují na co nejrychlejší obnově dodávek proudu, přesný termín obnovy ale nelze říci. ČEZ obnovení dodávek proudu předpokládá během dnešního dopoledne.

Veřejná doprava je ochromená

Některé spoje vůbec nejezdí, další mají zkrácené či změněné trasy. Problémy se týkají zejména autobusů, ale také železniční trati ve směru z Břeclavi na Hodonín.

Některé úseky silnic jsou nesjízdné pro Moravskou Novou Ves, Týnec a Hrušky na Břeclavsku a také pro Hodonín platí policejní uzávěra kvůli rozsáhlým škodám. Záchranáři i politici vyzývají veřejnost, ať do zasažených obcí zatím nejezdí, ani s dobrým úmyslem pomoci postiženým.

Pomoct můžete i vy

Solidarita Čechů na sebe nenechala dlouho čekat a téměř ihned vzniklo několik charitativních sbírek na podporu lidem ze zasažených oblastí. Můžete pomoci třeba na charitativním webu Znesnaze21, kde se v kampani Celé Česko na pomoc obcím zasaženým ničivým tornádem podařilo za pár hodin vybrat přes milion korun!

Nadace Via spustila dárcovskou kampaň, která pomůže zasaženým obcím, lidem a komunitám, aby se s tragédií dokázali lépe vyrovnat. Vybraná částka přesahuje již osmnáct milionů!

Pomoci lze i hmotnými dary, které můžete přinést do Domečku Kyjov.

Zdroj: ČTK, Znesnaze, Darujme

Články, které by tě mohly zajímat