Právě vysíláme

APPLE v potížích. Hodnota firmy se propadla o bilion dolarů! Z jakého důvodu?

4. listopadu 2018 12:10
APPLE v potížích. Hodnota firmy se propadla o bilion dolarů! Z jakého důvodu?

Po obchodní stránce nezažívá Apple právě nejlepší období. Jedné z největších firem světa klesají akcie a příliš se nedaří ani prodeji!

Akcie Applu po skončení čtvrtečního obchodování v reakci na výsledky hospodaření výrazně klesaly. V jednu chvíli ztrácely až sedm procent, čímž tržní kapitalizace firmy spadla pod hranici jednoho bilionu dolarů. Výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí byly rekordní, výprodej akcií však vyvolalo varování před slabším prodejem výrobků Applu v nadcházejících měsících. Pokles akcií zrychlil, když Apple uvedl, že přestane zveřejňovat informace o počtu prodaných kusů.

Strategie firmy, která sází na vyšší ceny telefonů, se podle analytiků zatím vyplácí. Příjmy v uplynulém čtvrtletí stouply o pětinu a zisk o 31 procent, přestože prodej přístrojů relativně stagnoval.

Apple se rozhodl, že již nebude zveřejňovat informace o prodeji telefonů. Firma brání své rozhodnutí tím, že tato čísla už dlouho nejsou indikátorem finančního zdraví firmy. Analytici se však domnívají, že nezasvěcení se mohou domnívat, že firma tak chce maskovat méně radostný výkon. Loni totiž celosvětový prodej chytrých telefonů poprvé klesl.

Generální ředitel Tim Cook uvedl, že Apple pozoruje určité oslabení na některých rozvíjejících se trzích, jako je Turecko, Indie, Brazílie a Rusko. Ke slabším tržbám přispívá i fluktuace směnných kurzů. Maestri Tim Cook dodal, že Apple bojuje rovněž s určitou nejistotou u odbytu nových produktů.

Zdroj: ČTK

Jaké následky může mít časté používání elektroniky?

Články, které by tě mohly zajímat