Právě vysíláme

Blatný ke covidu: Dostáváme se znovu do složité situace, hrozí zavření restaurací

11. prosince 2020 13:10
Blatný ke covidu: Dostáváme se znovu do složité situace, hrozí zavření restaurací

Česko se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného dostává ve vývoji epidemie covidu-19 znovu do složité situace. Pokud nedojde k zázraku, příští týden hrozí opětovné zavření hospod i hotelů.

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí vládě navrhne přechod ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Současná opatření se tak zpřísní. Pravděpodobně k tomu dojde v druhé polovině, nebo na konci příštího týdne. Rizikové skóre od víkendu ukazuje hodnotu 64, která odpovídá čtvrtému stupni rizika. Od středy navíc roste počet denně zachycených případů.

„Dopředu říkám, že pokud by došlo k progresivnímu zhoršení a ohrožení kapacit českého zdravotnického systému, potom budeme muset postupovat razantněji,“ uvedl Blatný.

Pokud vláda návrh ministerstva přijme, opatření budou odpovídat čtvrtému stupni kromě obchodů a služeb, které zůstanou otevřené všechny s omezením počtu lidí. Regulace by také dopadla například i na vánoční a novoroční oslavy, kdy by se mohlo setkat uvnitř nejvýše šest osob, venku dvacet a mezi 23:00 a 5:00 ráno by platil zákaz vycházení.

Znovu uzavření se před Vánoci vyhnou obchody. „Omezení obchodů nebude dáno sortimentem, ale bude dáno pouze množstvím osob na metry čtvrteční,“ řekl Blatný. Chce tak zohlednit požadavek poslanců, kteří kritizovali, že malé obchody byly znevýhodněné proti velkým supermarketům.

Se zpřísněním opatření se vrátí například omezení setkávání osob na nejvýše šest lidí uvnitř a dvacet venku. Ve školách by měla podle matice opatření pokračovat prezenční výuka žáků prvního stupně a rotační výuka druhého stupně. Střední a vysoké školy budou s výjimkami učit na dálku. Zavřou se také hotely pro turisty, restauracím zůstanou jen výdejová okénka.

Restaurace jsou podle ministra zdravotnictví místem, kde se lidé setkávají s vyšším počtem lidí, jsou tam desítky minut, konzumují jídlo a pijí alkohol. Důvody jsou tak podle Blatného epidemiologické, protože v nich nelze nosit roušky a chovat se zcela zodpovědně. Pro zavřené provozovny, především restaurace, bude chtít Blatný nové kompenzace. Jednal o tom s ministryní financí Alenou Schillerovou a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem. „Budu velmi žádat, aby se pro ně našel lepší systém kompenzací,“ uvedl Blatný.

Zdroj: CTK

Články, které by tě mohly zajímat