Právě vysíláme

Bruce Willis trpí demencí, oznámila rodina. Jeho zdravotní stav je vážný

17. února 2023 10:48
Bruce Willis trpí demencí, oznámila rodina. Jeho zdravotní stav je vážný

Sedmašedesátiletý americký herec Bruce Willis trpí Frontotemporální demencí. Oznámila to veřejně jeho rodina.

Willis známý především z rolí akčních hrdinů kariéru ukončil už vloni v březnu kvůli afázii, nemoci, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. Hercova rodina oznámila, že jeho stav se od té doby zhoršil.

„I když je to bolestivé, je úleva mít konečně v rukou jasnou diagnózu. Frontotemporální demence je krutá nemoc, o které mnoho z nás slyšelo, a může postihnout každého. Neexistuje na ni dnes žádný lék. To je realita, která se v následujících letech, jak doufáme, změní,“ stojí v prohlášení rodiny.

AFTD na svém webu Frontotemporální demenci popisuje jako typ demence, který je nejčastějším typem demence u lidí mladších 60 let. Zatímco termín ‚demence‘ je nejčastěji spojován se ztrátou paměti, Frontotemporální demence (FTD) je jiná: mnohem pravděpodobněji ovlivní osobnost postiženého, chování, jazyk i pohyb, právě kvůli částem mozku, které postihuje: čelní a spánkový lalok,“ stojí na webu AFTD.

Lidé diagnostikovaní s tímto typem demence mají podle asociace průměrnou dobu dožití sedm až 13 let. Ve Spojených státech FTD trpí mezi 50 000 a 60 000 lidmi a představuje asi deset procent všech případů demence.

Willisovým patrně nejznámějším hereckým počinem je série akčních filmů Smrtonosná past (první díl z roku 1988). Willis v kultovním prvním dílu jako John McClane v mrakodrapu plném teroristů není obvyklým nezranitelným supermanem, ale zmláceným a krvácejícím chlápkem, který má občas i strach.

Bruce Willis

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat