Právě vysíláme

„Buďme k sobě upřímní. Holocaust nebyl o rasismu,“ řekla Whoopi Goldberg v televizi

2. února 2022 9:10
„Buďme k sobě upřímní. Holocaust nebyl o rasismu,“ řekla Whoopi Goldberg v televizi

Whoopi Goldberg byla hostem televizního pořadu ABC, ve kterém došlo také na téma holocaustu. Jak sama prohlásila, holocaust nebyl o rasismu. Vyřčená slova pak znovu obhajovala před moderátorkou. Následně se za své prohlášení omluvila.

„Buďme k sobě upřímní. Holocaust nebyl o rasismu,“ uvedla v televizním pořadu ABC herečka Whoopi Goldberg. „Ne? “ reagovala okamžitě moderátorka, která následně nedokázala skrýt pohled plný údivu. Snažila se jí pomoci také spolumoderátorka Ana Navarro. „Ale je o bílých rasistech jdoucích po židech,“ řekla. Goldberg si však stála za svým názorem. „Ne. Není o rasismu. Je o nelidskosti jednoho člověka vůči druhému. O tom to je.“

„Máte tady přece dvě skupiny bílých lidí! Ve chvíli, kdy začnete mluvit o rasismu, stočíte to úplně jinam. Pojďme mluvit o tom, jak to ve skutečnosti je. Je to o tom, jak se k sobě lidé chovají. Nezáleží na tom, jestli jste černoch, běloch nebo Žid,“ ospravedlňovala svou myšlenku ve vysílání Goldberg, která se v televizi vyjadřovala k vyškrtnutí románu Maus ze školních osnov v jednom okrese státu Tennessee. Kniha přibližující historii holocaustu obsahuje obrázek nahé ženy, který se škole nelíbil.

Jak uvádí Hollywood Reporter, reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „Ne, Whoopi Goldberg, Holocaust byl o systematickém nacistickém ničení židovského národa, který byl považován za podřadnou rasu. Dehumanizovali je a použili tuto rasistickou propagandu, aby ospravedlnili vyvraždění 6 milionů Židů. Zkreslování holocaustu je nebezpečné,“ uvedl na twitteru Jonathan Greenblatt.

Twitterový účet Auschwitz Memorial poslal herečce on-line kurz o holocaustu, k jejímu vyjádření podalo prohlášení také US Holocast Museum. „Rasismus byl ústředním bodem nacistické ideologie. Židé nebyli definováni náboženstvím, ale rasou. Nacistické rasistické přesvědčení podporovalo genocidu a masové vraždění,“ napsalo.

Po vlně kritiky se Goldberg na svém twitteru za pronesená slova omluvila. „Omlouvám se za bolest, kterou jsem způsobila. Židé po celém světě měli a vždy budou mít mou podporu. Holocaust byl o obojím – o rase i o nelidskosti,“ napsala.

Články, které by tě mohly zajímat