Právě vysíláme

Bývalá kosmonautka se stala první ženou, která se dostala na nejhlubší místo této planety!

9. června 2020 13:10
Bývalá kosmonautka se stala první ženou, která se dostala na nejhlubší místo této planety!

Bývalá kosmonautka americké vesmírné agentury NASA se jako vůbec první žena v historii podívala na dno Mariánského příkopu, tedy nejhlubšího místa na této planetě. Američanka Kathy Sullivan při dosažení tohoto milníku dokonce zavolala bývalým kolegům na Mezinárodní vesmírné stanici!

Neuvěřitelný výkon

Osmašedesátiletá Kathy Sullivan dokázala to, co před ní nikdo jiný v historii. Americká dobrodružka se jako vůbec první žena v historii podívala do vesmíru i na nejhlubší místo naší planety, tedy na dno Mariánského příkopu.

Mariánský příkop

Bývalá kosmonautka, která během úspěšné kariéry strávila celkem 532 hodin ve vesmíru, dosáhla hlubiny 10,66 kilometru se svým kolegou, pilotem Victorem Vescovem. Jejich ponorka se vtipně jmenovala Limiting Factor (v překladu „limitující faktor“).

Kathy Sullivan a Victor Vescovo

Ačkoliv Kathy už svou kariéru ve vesmírné agentuře NASA ukončila v roce 1993, rodačka z New Jersey na svoje bývalé kolegy nezapomněla. Při splnění této historické mise totiž stihla Kathy i zavolat na Mezinárodní vesmírnou stanici a trochu porovnat technologie, které na stanici využívají.

Americké rekordmance srdečně gratulujeme k úžasnému výkonu. Doufejme, že Kathy Sullivan bude v budoucnu následovat mnoho dalších žen.

Zdroj: LadBible, Instagram, Google Maps

Články, které by tě mohly zajímat