Právě vysíláme

Časopis Sport Ilustrated umístil na obálku muslimskou modelku v burkinách. Je první v historii

30. dubna 2019 16:10
Časopis Sport Ilustrated umístil na obálku muslimskou modelku v burkinách. Je první v historii

Časopis Sport Ilustrated vytvořil svou snad doposud nejoriginálnější obálku. Na titulní stranu totiž jako vůbec první umístil fotografii muslimské modelky, která má na sobě místo klasických plavek oblečené burkiny.

Na překrásné fotografii se vyjímá somálsko-americká modelka Halima Aden. Ta vyrostla v uprchlickém táboře v Keňi a do Spojených států přišla v sedmi letech. V tomto věku rovněž začala nosit hidžáb a na ženský muslimský oděv, jenž zakrývá vlasy, krk a poprsí, je velmi hrdá. V jednom z rozhovorů dokonce uvedla, že ho považuje za svou „korunu“, kterou si odmítá sundat. V hidžábu se rovněž jako vůbec první modelka objevila na titulní straně magazínu Allure.

„Mladé dívky, které nosí hidžáb, by měly mít v každém odvětví příklad dospělé ženy, která se obléká stejně. Dnes vidíme političky, podnikatelky, televizní reportérky a další úspěšné ženy v hidžábech a to je přesně to poselství, které musíme do světa posílat,“ řekla Halima pro BBC a uvedla, že je časopisu Sport Ilustrated velmi vděčná, že se rozhodl pro tento možná trochu riskantní krok a umístil ji na obálku zrovna v tomto oděvu. Burkiny, které muslimským ženám nahrazují klasické plavky, totiž patří mezi velmi kontroverzní oděv a například ve Francii jsou v několika městech zakázané.

Burkiny, které Halima oblékla při focení, navrhla australská návrhářka jménem Aheda Zenatti, která je rovněž ženou vyznávající muslimskou víru. Jak sama uvedla, navržené burkiny se od těch klasických trochu liší – jsou mnohem barevnější s několika vzory navíc. Svým modelem se totiž návrhářka chtěla přiblížit trendům, které nyní frčí na australských pláží.

Co na fotografie prestižního magazínu říkáte. Líbí se vám?

Zdroj: BBC

Články, které by tě mohly zajímat