Právě vysíláme

ČERNOBYL umožní turistům vstup do strojovny s radiací! Jak dlouho se budou moct v místnosti zdržet?

2. října 2019 9:10
ČERNOBYL umožní turistům vstup do strojovny s radiací! Jak dlouho se budou moct v místnosti zdržet?

Seriál Černobyl patří mezi obrovské seriálové hity, a právě díky sérii HBO vzrostl i počet návštěvníků místa největší jaderné katastrofy v dějinách lidstva. Do areálu bývalé elektrárny míří autobusy natěšených turistů, kteří touží potom vidět místa zasažená radiací. A protože je zájem opravdu veliký, rozhodli se správci pozemků k něčemu nečekanému.

Aktuálně budou moct návštěvníci zamířit i do strojovny čtvrtého reaktoru, kde celá tragédie začala. Podle posledních informací budou však turisté moct strávit na místě jen 5 minut a na sobě musí mít speciální obleky. Na místě se totiž nachází radiace, která je prý 40 000x vyšší než norma. „Seriál HBO zvýšil zájem o Černobyl. Všichni teď chtějí vidět víc a my chceme uspokojit poptávku,“ řekl vedoucí státního objektu Černobyl Vitaly Petruk.

Turisté se do Černobylu hrnou ve velkém počtu a řada z nich se tam chová opravdu nevhodně. Na místě tragédie si například pořizují veselé selfie, na kterých pózují třeba před opuštěnou mateřskou školkou či zrezivělým autobusem. Několik nevhodných fotografií se dostalo i k autorovi seriálu Černobyl Craigu Mazinovi. Ten proto na svém Twitteru poprosil všechny další turisty, aby nezapomínali, jaká tragédie se na místě odehrála.

 

Zdroj: DailyMail

Články, které by tě mohly zajímat