Právě vysíláme

Co pomáhá psům najít cestu k cíli? Vědci na to přišli!

20. srpna 2020 10:01
Co pomáhá psům najít cestu k cíli? Vědci na to přišli!

Psi hledají cestu k cíli zřejmě s využitím zemského magnetického pole, ukázal výzkum vědců z České zemědělské univerzity. Psi se s magnetickým polem pravděpodobně srovnávají krátkým během podél severojižní magnetické osy, vyplývá také ze sledování 27 loveckých psů.

Závěry vědců z lesnické a dřevařské fakulty ČZU publikoval časopis eLife. Skvělé orientační schopnosti některých zvířat by mohla vysvětlovat právě takzvaná magnetorecepce, tedy schopnost vnímat magnetické pole Země. „Na pravděpodobné zapojení smyslu, který byl nám lidem odepřen, vědci upozorňují již delší dobu,“ uvedla univerzita. Čeští vědci proto vybavili 27 převážně jezevčíků a teriérů minikamerami a obojky s pozičním systémem GPS a sledovali je více než tři roky. Zaměřili se na návraty psů v nepřehledném lesním terénu k jejich majitelům poté, co psi třeba několik kilometrů samostatně sledovali stopu zvěře. Vědci vyhodnotili 622 návratů.

Psi se vraceli k majitelům dvěma odlišnými způsoby, po vlastní stopě (tracking) nebo zkratkou, tedy zcela novou trasou, často dosud neznámým terénem (scouting). Většina psů oba způsoby kombinovala. Při cestách zkratkou byli psi schopní se k majitelům vracet rychleji, nejspíše proto, že se nezdržovali sledováním vlastní stopy, ale projevilo se u nich i dříve nepopsané chování. Vědci z ČZU ho nazvali kompasový běh.

„Konkrétně psi vracející se scoutingem začínali ve většině případů svůj návrat krátkým během podél severojižní magnetické osy,“ uvedla univerzita. Vědci se domnívají, že kompasový běh pomáhá psům se zarovnáním jejich mentální mapy prostředí podle magnetického pole, a tím k nastavení správného směru k majiteli. „Teprve po tomto kompasovém běhu se psi začali stáčet směrem, kde na ně čekal majitel,“ napsali vědci. Tento druh návratu byl přímější a psi při něm šetřili čas a energii.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat