Právě vysíláme

Čtyři měsíce po zkáze ponorky Titan byly nalezeny lidské ostatky pasažérů

11. října 2023 15:51
Čtyři měsíce po zkáze ponorky Titan byly nalezeny lidské ostatky pasažérů

Čtyři měsíce po tragické smrti milionářů v ponorce Titan byly objeveny lidské ostatky! Americká pobřežní stráž ze dna moře minulý týden vyzvedla zbývající trosky stroje, která v červnu implodovala při ponoru k vraku Titaniku. O život tehdy přišlo všech pět lidí na palubě. Podle agentury AP se nyní vedle zbytků trosek ponorky zřejmě podařilo vyzvednout i lidské ostatky.

Podle úterní zprávy pobřežní stráž operaci, která se odehrávala 3800 metrů pod mořem, dokončila už minulý týden ve středu. Ostatky dopravila k analýze zdravotníkům.

Ponorka Titan se ztratila v červnu východně od pobřeží kanadské provincie Nový Foundland a několik dní po ní pátraly týmy z několika zemí. Trosky ponorky se nakonec podařilo objevit přibližně 490 metrů od přídě Titaniku.

Ponorka Titan sloužila k přepravování bohatých turistů k vraku legendárního zaoceánského parníku. Zhruba hodinu a 45 minut po ponoru ztratila spojení s mateřskou lodí. V oblasti nasazení zhruba 700 kilometrů jižně od kanadského ostrova Newfoundland zahájili poté příslušníci pobřežní stráže z USA a Kanady rozsáhlou pátrací akci na hladině oceánu i v jeho hlubinách. V akci byly lodě, letadla, dálkově ovládané ponorky, potápěcí roboty a další zařízení.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat