Právě vysíláme

Další krok k normálnímu životu! Otevírají se restaurace, roušky už venku nosit nemusíme

25. května 2020 12:10
Další krok k normálnímu životu! Otevírají se restaurace, roušky už venku nosit nemusíme

Česko se dneškem o další krok přiblíží k normálnímu životu předtím, než svět zasáhl koronavirus. Pro povinné nošení roušek začíná platit mírnější režim, zákazníkům se otevřou vnitřní prostory restaurací a také hotely, kempy a ostatní ubytovací zařízení.

Konat se mohou hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách s účastí nejvýše 300 osob a po dvouapůlměsíční pauze se dnes do škol mohou vrátit žáci prvního stupně základních škol. Všude však platí přísná hygienická a bezpečnostní pravidla. Část restrikcí se neuvolní na Karvinsku, kde v Dole Darkov plošné testování odhalilo přes dvě stovky případů onemocnění.

Lidé nemusí ode dneška nosit roušky venku, pokud splní podmínku aspoň dvoumetrového odstupu od dalších osob, které s nimi nežijí ve stejné domácnosti. V budovách nebo MHD je nošení dál povinné. Výjimky mají děti ve školách či školkách nebo některé profese, například lidé v kancelářích.

Veřejnosti se dnes také otevírají vnitřní prostory hradů a zámků, zoologických a botanických zahrad a 14 jeskyní provozovaných Správou jeskyní ČR, obnoví se také provoz koupališť a bazénů. Provoz mohou zahájit také služby, při kterých je porušována integrita kůže. Češi tak budou moci vyrazit na tetování, piercing nebo permanentní make-up. Umožněny jsou za určitých podmínek i návštěvy v sociálních a zdravotnických lůžkových zařízeních. S omezeními začne fungovat i provoz všech sociálních služeb, ale jen pro klienty do 50 let.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat