Právě vysíláme

Dámské hygienické potřeby zdarma! Evropská země chce bourat tabu kolem menstruace

2. března 2020 12:10
Dámské hygienické potřeby zdarma! Evropská země chce bourat tabu kolem menstruace

Téměř čtyři sta tisíc žaček a studentek na skotských školách bude mít od nového školního roku bezplatný přístup k potřebám pro intimní hygienu. Skotská vláda chce programem za 5,2 milionu liber skoncovat s takzvanou menstruační chudobou a zabránit situacím, kdy ženy a dívky nechodí na vyučování, protože si hygienické pomůcky nemohou dovolit.

Skotsko se tak v září stane první zemí světa, která studentkám poskytne vložky a tampony zdarma. Krok místní vlády podle deníku The New York Times vedl k výzvám vytvořit stejné programy v dalších částech Británie. Americký list citoval charitativní organizaci Plan International UK, podle níž tisíce mladých žen po celé Británii pravidelně přicházejí o výuku, protože si nemohou dovolit potřeby pro období menstruace.

„V zemi tak bohaté jako je Skotsko je nepřijatelné, aby měl kdokoli problémy s nakupováním základních hygienických potřeb. Naše investice za 5,2 milionu znamená, že tyto klíčové produkty budou potřebným k dispozici citlivým a důstojným způsobem, což studentům ulehčí plně se soustředit na studia,“ řekla Aileen Campbell, která má ve skotské vládě na starosti některé sociální otázky a lidská práva.

Skotský model by ve své zemi ráda viděla také mluvčí irské labouristické strany Deirdre Kingston. Plán Skotska je podle NYT vnímán jako krok směrem k otevřenější debatě o tématu a odbourání stigmatu kolem menstruace.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat