Právě vysíláme

Dívky, které dělají mnoho, ale nejsou vidět! Zde jsou čtyři neznámé ekologické aktivistky

29. září 2019 9:10
Dívky, které dělají mnoho, ale nejsou vidět! Zde jsou čtyři neznámé ekologické aktivistky

Greta Thunberg se stala hlasem lidí bojujícím za ochranu naší planety a její jméno zůstane s ekologií už navždy spojeno. A ačkoliv je Greta patrně tou nejslavnější aktivistkou, rozhodně se nedá říct, že by byla jedinou mladou dívkou, která by se tomuto tématu rozhodla věnovat.

Na světě je spousty mladých dívek, které se už několik let aktivně zapojují do záchrany naší planety. Jelikož o nich ale média neinformují, nikdo nezná jejich vzhled ani jméno. Server BoredPanda však nyní zveřejnil jejich tváře a tím připomenul, že Greta není jedinou teenagerkou, jenž se snaží něco změnit.

Autumn Peltier

Autumn se narodila v roce 2004 a je členkou organizace Prvního národa Wikwemikongu, který bojuje za celosvětovou čistotu vody. Mladičká brunetka také v pouhých třinácti letech promluvila na summitu OSN v otázce ochrany vody.

 

Mari Copeny

Jedenáctiletá Afroameričanka z Michiganu je přezdívaná Malá Miss Flint. Jedná se o aktivistku, která bojuje za svou domovskou chudinskou čtvrť Flint a v pouhých osmi letech začala pomáhat svým sousedům, kteří bojují s velkou chudobou.

 

Xiye Bastida

Bastida zažila dopad klimatických změn na vlastní kůži. Vyrostla v chudém mexickém městě San Pedro Tultepec, které v jedno období trápilo velké sucho a posléze povodně. Dívka se s rodinou přestěhovala do New Yorku, ale na své rodné město rozhodně nezapomněla. Do dnešního dne se snaží bojovat proti klimatickým změnám a účastní se řady protestů.

 

Severn Cullis-Suzuki

V roce 1992 promluvila o klimatické krizi dvanáctiletá Severn Cullis-Suzuki. Jelikož ovšem svět tehdy ekologické problémy příliš neřešil, její řeč zůstala zapomenuta. „Rodiče by měli být schopni uklidnit své děti a říci: všechno bude v pořádku, přece není konec světa a děláme to nejlepší, co můžeme. Ale já si nemyslím, že nám to ještě můžete říkat. Jsme vůbec na seznamu vašich priorit?“ řekla tehdy školačka.

 

Zdroj: BoredPanda

Články, které by tě mohly zajímat