Právě vysíláme

Evropská země plánuje jako první na světě obří solární elektrárnu na moři. Je to vůbec možné?

17. února 2018 12:10
Evropská země plánuje jako první na světě obří solární elektrárnu na moři. Je to vůbec možné?

Na obří sluneční elektrárnu by se měla přeměnit stávající farma na pěstování mořských řas v Severním moři. Projekt je ale zatím ve fázi testování. Pokud vše dopadne dobře, měla by mořská elektrárna začít dodávat elektřinu na pevninu asi za tři roky.

Nizozemsko roky nedostatečně investovalo do obnovitelných zdrojů energie a teď má problém. Musí omezit používání fosilních paliv a přitom zachovat množství elektrické energie, kterou vyrábí.

A právě proto vznikl odvážný projekt solární elektrárny plovoucí po moři. Nizozemci plánují umístit solární panely na mořskou hladinu v rozloze celých 2 500 metrů čtverečních! Pilotní program s panely o rozloze 30 metrů čtverečních, který otestuje zařízení, povětrnostní podmínky, vliv na životní prostředí a energetický výkon, má být spuštěn letos v létě.

Plovoucí elektrárna na moři by v Nizozemsku vyřešila i problémy s nedostatkem půdy. Má ale také další výhody, upozornil Wilfried van Sark z Utrechtské univerzity, který se na projektu podílí. Na moře více svítí slunce a je zde i výhoda chlazení panelů, což zvýší produkci o 15 procent.

Nyní je ale nutné zjistit, jaký vliv by tato obří plovoucí plocha měla na životní prostředí a zda by vůbec nepříznivým podmínkám na moři odolala.

Zdroj: industryabout.com, ČTK

Jeho nervy bychom chtěli mít: Perský král měl 84 žen!

 

Články, které by tě mohly zajímat