Právě vysíláme

Evropské Oscary ovládl dánský film Chlast

13. prosince 2020 9:10
Evropské Oscary ovládl dánský film Chlast

Evropské filmové ceny ovládl dánský snímek Chlast režiséra Thomase Vinterberga. Čeští zástupci Nabarvené ptáče a Šarlatán na udílení cen neuspěly.

Slavnostní ceremoniál se kvůli pandemii covidu-19 letos poprvé konal on-line. Za nejlepší režii byl na úvod večera oceněn dánský tvůrce Vinterberg, čímž pohasly šance českého životopisného snímku Šarlatán, který vynesl nominaci polské režisérce Agnieszce Holland. Ta se živého přenosu osobně zúčastnila v roli nové prezidentky Evropské filmové akademie.

Vinterbergův film Chlast zabodoval i v kategorii nejlepší scénář a nejlepší herec a se třemi získanými oceněními tak večer zcela ovládl.

Snímek Chlast se zabývá teorií a následným experimentem, že se rodíme s malým množstvím alkoholu v krvi, a že mírná podnapilost může otevřít mysl a podpořit kreativitu. Ve filmu skupina středoškolských učitelů zkouší účinky alkoholu a dokumentuje vliv mírného opojení na výuku. Experiment se jim ale vymkne z rukou.

Mezi nominované filmy se dostalo také Nabarvené ptáče. Už jen zařazení mezi nejlepší filmy roku, považuje režisér Václav Marhoul za úspěch. Předávání i přesto, že se díval on-line, sledoval oblečený ve smokingu. „Není možné, abych tady třeba seděl v tílku,“ uvedl.

Česká republika zatím v hlavní kategorii Evropských filmových cen nebodovala. Před dvanácti lety však ocenění za nejlepší časosběrný snímek získal film René režisérky Heleny Třeštíkové, o čtyři roky později pak uspěl také animovaný Alois Nebel.

Zdroj: ČTK, Twitter

Články, které by tě mohly zajímat