Právě vysíláme

FINSKO je podle nového žebříčku nejšťastnější zemí na světě! Jak je na tom Česko?

2. dubna 2019 9:10
FINSKO je podle nového žebříčku nejšťastnější zemí na světě! Jak je na tom Česko?

Finové mají co slavit – podle nového výzkumu je totiž jejich země nejšťastnější na světě! Co dělá Finsko tak šťastnou zemí? A jak jsou na tom ostatní země světa včetně České republiky?

Prestižní záležitost

O své místo v žebříčku nejšťastnějších zemí světa soupeří každoročně státy celé zeměkoule. Tuto prestižní soutěž založil v roce 2011 premiér Bhútánu a o umístění rozhoduje hlavně tyto tři faktory: vztah mezi vládou a spokojeností populace, veřejně prospěšné chování populace a pokroky v informační technologii.

Tigří klášter v Bhútánu

Žebříček nejšťastnějších zemí na světě pochází původně z Bhútánu

Skandinávie zabodovala

Letošní žebříček nejšťastnějších zemí patřil možná trochu překvapivě zejména skandinávským státům. Ty tentokrát splnily kritéria soutěže nejlépe a celá polovina zástupců top desítky nejšťastnějších zemí světa pocházela zrovna z tohoto regionu. Na severu se zdá se žije dobře!

Mrkněte na top deset nejšťastnějších zemí na světě níže:

  1. Finsko
  2. Dánsko
  3. Norsko
  4. Island
  5. Nizozemsko
  6. Švýcarsko
  7. Švédsko
  8. Nový Zéland
  9. Kanada
  10. Rakousko

Česká republika si v letošním žebříčku nevedla vůbec špatně! Podle nových dat jsme 20. nejšťastnější zemí na světě – mezi Spojenými státy a Spojenými arabskými emiráty. Kdo říká, že Češi jsou pesimisté?

Český Krumlov

Český Krumlov

Nejsmutnější země

Žebříček nejšťastnějších zemí na světě má bohužel také odvrácenou stránku – odhaluje totiž, které země jsou momentálně nejsmutnější, a tudíž ve kterých je život v mnoha ohledech nejtěžší. Mezi nejsmutnější země na světě patří země postižené občanskými válkami a vysokou dětskou úmrtností. Žebříček top pěti nejsmutnějších zemí na světě naleznete níže:

  1. Jižní Súdán
  2. Středoafrická republika
  3. Afghánistán
  4. Tanzánie
  5. Rwanda

Snad se těmto zemím podaří jejich situaci v brzké budoucnosti zlepšit!

Zdroj: CNN, World Happiness Report, Shutterstock, WHO.int

Články, které by tě mohly zajímat