Právě vysíláme

Firma z plastového odpadu vyrábí silnice! Jak to zvládá?

12. března 2020 15:10
Firma z plastového odpadu vyrábí silnice! Jak to zvládá?

Skotská firma MacRebur chce omezit množství plastového odpadu velmi netradičním způsobem. Společnost, kterou založil inženýr Toby McCartney, chce z vyhozeného plastového odpadu vyrobit silnice!

Vynikající nápad

Nápad spojit obrovské množství vyhozeného plastu a výrobu silnic napadl inženýra Tobyho McCartneyho po dovolené v Indii. McCartney si totiž všiml, že tamní podnikaví občané často používají plastové odpadky při opravě děr v silnicích.

Ačkoliv ho způsob této opravy nejprve trochu vyděsil (Indové totiž polévali plastové odpadky asfaltem), mladý Skot si uvědomil, že na tomto zvláštním spojení něco bude. Při svém návratu do Velké Británie se tak spojil s dvěma kamarády, s nimiž založil firmu MacRebur.

Nová společnost z plastových odpadků vytváří malé granule, které spojí dohromady a vyrábí z nich silnice. Jak to přesně dělá? Plasty prý roztává při teplotě 120 stupňů Celsia, čímž i limituje množství vyprodukovaných mikroplastů. Podrobnější postupy nechtěl McCartney prozradit – prý se totiž jedná o přísně střežené tajemství!

MacRebur už začala s výrobou silnic v některých částech Velké Británie a Spojených států. Uvidíme, zda se její unikátní přístup chytí i u nás v České republice!

Zdroj: Bored Panda, CNN, BBC, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat