Právě vysíláme

Fotografie kouřícího dvouletého chlapečka šokovala svět. Jakou chlapec prošel proměnou?

26. října 2020 14:10
Fotografie kouřícího dvouletého chlapečka šokovala svět. Jakou chlapec prošel proměnou?

Teprve dvouletý chlapec, co v ruce drží cigaretu. Je to vůbec možné? Ano, opravdu je. A právě fotografie kouřícího chlapečka vyvolala před deseti lety pořádné pozdvižení.

Ardi Rizal Indonésie okusil svou úplně první cigaretu v pouhých 18 měsících. Tehdy mu jí dokonce koupil jeho vlastní otec, který byl velmi silný kuřák. Ve vesnici, kde rodina žila, se o škodlivosti kouření skoro nemluvilo, avšak  reklam na tabákové výrobky bylo dostatek.

Když se fotografie dvouletého chlapečka s cigaretou v puse dostala na veřejnost, celý svět zůstal v šoku. Obrovská medializace snímku dokonce nenechala v klidu ani indonéskou vládu, která rodině nabídla pomoc v podobě odborníků, kteří dítě zbavili jeho závislosti.

Cigarety nahradily sladkosti

Malý chlapec nastoupil na odvykací kůru, která zpočátku neměla příliš dobrý výsledek. Ardi sice s cigaretami skončil, ale místo nich začal ve velkém konzumovat sladkosti a během krátké doby nabral mnoho kil.

Příběh o kouřícím chlapečkovi ale nakonec dopadl naštěstí dobře. Nyní je totiž z Ardiho pilný student, který ve škole vyniká a díky dietě má postavu jak normální kluk. V Indonésii však rozhodně nebyl jediným dítětem, které pravidelně kouřilo. Podle průzkumů v roce 2011 zkoušela v zemi kouřit cigarety celá třetina dětí ve věku do 10 let. Vláda se proto snaží o vyšší prevenci a omezení reklam na tabákové výrobky.

 

Zdroj: The Sun

Články, které by tě mohly zajímat