Právě vysíláme

Influenceři propagují HHC. Odborníci před látkou varují, brzy již bude nezákonná

8. února 2024 14:00
Influenceři propagují HHC. Odborníci před látkou varují, brzy již bude nezákonná

Ve světě influencerů se nám objevil další nešvar. V poslední době se čím dál víc řeší případy dětí, které se předávkovaly bonbóny s HHC. Jde přitom o látku, která pravděpodobně bude jíž brzy nezákonná.

Hexahydrokanabinol HHC pochází z konopí, dá se vyrobit synteticky. Má povzbuzující účinky. Ve větší dávce však může vyvolat úzkosti, závratě a další potíže. Prodej je zatím legální. K dostání jsou náplně do elektronických cigaret, želé, vonné předměty, roztoky, květy i jiné zboží. Produkty s HHC nejsou vedeny jako potraviny. Prodej produktů s HHC i několika dalšími látkami by měl být ovšem v Česku zhruba do měsíce zakázaný. Vláda se shodla na zařazení HHC i některých jiných substancí na seznam zakázaných látek. Nařízení o tom by měla schvalovat příští týden.

Kabinet tak rozhodl poté, co v poslední době v nemocnicích po požití produktů s HHC skončili dospělí i děti. Před zákazem varovala asociace adiktologů i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Požadovali ho naopak vládní lidovci.

Experti na drogovou problematiku hodnotí psychomodulační látky jako méně rizikové, doporučují ale stanovit jasná pravidla kontroly a prodeje. Ten by podle návrhu byl možný jen s obsluhou ve speciálních obchodech. Děti a mladí do 18 let by nemohli produkty koupit. Zakázaná by byla reklama. Zařazení na seznam zakázaných látek znamená také to, že držení HHC bude trestné.

Bonbóny s HHC začali hojně propagovat influenceři. Mezi nimi i například influencerka Lada Kašparová alias Laduška. Za videa, kde s přítelem bonbóny ukazuj a jí, schytala od sledujících kritiku, na kterou ovšem nereagovala. Kašparová ale není jediným influencerem, který propaguje produkty s obsahem HHC. Nový zákon ovšem právě tyto reklamy brzy zatrhne.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat