Právě vysíláme

Vláda dočasně zakázala HHC, intoxikovaly se jí děti a mladiství

15. února 2024 13:13
Vláda dočasně zakázala HHC, intoxikovaly se jí děti a mladiství

Vláda zařadila psychoaktivní látky HHC, HHC-O a THC na seznam návykových látek, jejich zákaz bude platit od 1. března 2024. Učinila tak kvůli tomu, že v posledních týdnech nemocnice hlásily častější intoxikace dětí a mladistvých. Podle prodejců je plošný zákaz HHC chybou, souhlasí ale s tím, aby se neprodávaly bonbony s obsahem této látky. Skladem mají miliony produktů a zavádí kvůli tomu velké slevy. Poptávka v poslední době výrazně vzrostla.

Držení produktů s HHC bude přestupek s pokutou až 15 tisíc korun, při větším množství hrozí i vězení. Dnešní rozhodnutí vlády musí ještě notifikovat Evropská komise, což bude trvat deset až 20 dní. Zákaz skončí 1. ledna 2025, kdy by už měla platit připravovaná novela zákona o návykových látkách, která látky označuje jako psychoaktivní a reguluje jejich prodej.

Ve vládě nebyla na způsobu regulace těchto látek shoda. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) s podporou národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila (ODS) navrhovali opatření Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Proto jsme na vládě za Piráty předložili rychlé a efektivní řešení, jak je během pár dnů dostat z prodeje a mimo dosah dětí,“ uvedl Bartoš na sociální síti X. Dodal, že ostatní vládní strany se rozhodly pro zákaz. Ten podle něj ve Francii vedl k tomu, že vznikly těmto látkám podobné nové syntetické deriváty, na které se zákaz nevztahuje.

S tím souhlasí i David Bukovjan, vlastník tři roky fungující plzeňské firmy Canapuff, která patří k největším výrobcům a prodejcům HHC a THC produktů. „Nevidím smysl zákazu. Prodejci přejdou z HHC na HHC-P a za měsíc se bude znovu řešit tato látka. HHC-P je derivát HHC a je třeba desetkrát silnější než HHC. Je jednoduché ji získat a cokoli z ní udělat a gumoví medvídci se z ní dělají také,“ řekl. Podle něj je látek, které se mohou prodávat, tak 50 a z každé se dá vytvořit derivát.

Prodejci poukazují také například na to, že produkty s HHC užívají nemocní. „HHC u nás vyhledávají také lidé trpící bolestmi, protože jim už farmaceutické léky nezabírají. Se zákazem potravin s obsahem HHC, jako jsou různé bonbony a podobně, souhlasíme, ale kompletní zákaz je nesmysl, jen se to přesune na černý trh a stát z toho nebude mít nic,“ řekl dnes ČTK Milan Vrba z jedné takové prodejny v Hradci Králové. Také majitel frýdecko-místeckého obchodu Kratomit.cz Adam Hlawiczka se domnívá, že by bylo správné zakázat prodej pochutin s HHC, ale prodej například květů měl podle něj zůstat legální.

Předseda Asociace za bezpečné prodejní automaty (ABPA) Vojtěch Ulman uvedl, že poptávka po produktech s HHC se razantně zvýšila. „Samotní prodejci jsou ve značné panice, protože nevědí, co dělat s miliony naskladněných produktů a zavádí velké slevy, protože se bojí kriminalizace vlastnění daného produktu po vstoupení nařízení v platnost a účinnost,“ řekl Ulman. Zákaz nepovažuje za šťastné řešení, produkty s HHC se podle něj přesunou na černý trh.

Látka HHC se vyrábí synteticky z kanabidiolu (CBD) nebo tetrahydrokanabinolu (THC). V malých koncentracích může tyto látky obsahovat i konopí včetně technického, a tinktura nebo extrakt z něj, proto jim ministerstvo zdravotnictví stanovilo z nařízení výjimku, pokud mají obsah nižší než 0,3 procenta.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat