Právě vysíláme

Islandská vláda povolila omezený lov velryb na dalších pět let. Rozhodnutí vyvolalo ostrou kritiku

24. února 2019 16:10
Islandská vláda povolila omezený lov velryb na dalších pět let. Rozhodnutí vyvolalo ostrou kritiku

Islandská vláda oznámila znepokojující novinku, že chce povolit omezený lov velryb na svém území. Oznámení rozzuřilo aktivisty a přírodovědce: podle nich je nový zákon „odporný“.

Porušují mezinárodní dohodu

Island jako jedna ze tří zemí na světě ignoruje mezinárodní velrybářskou komisi, která od roku 1987 zakazuje lov velryb pro komerční účely. Islandský ministr rybolovu Kristjan Thor Juliusson uvedl, že si to tato země podle nových vědeckých dat může dovolit. Nový zákon umožní islandským rybářům ulovit 209 plejtváků myšoků a 217 plejtváků malých každý rok do roku 2023.

Plejtvák malý

Plejtvák malý

Zákon čelí ostré kritice

Odpůrci zákonu tvrdí, že by islandská vláda neměla brát rostoucí počty velryb jako důvod je nadále lovit. Aktivisté tvrdí, že velryby mají pro Island mnohem větší hodnotu, když jsou naživu, než když je tamní rybáři začnou lovit. Výzkum pocházející z islandské univerzity dokonce odhalil, že v roce 2017 vydělal průmysl sledování velryb 3,2 miliard místních krón, zatímco lov velryb vydělal 1,7 miliard.

Přírodovědecká asociace na Islandu Landvernd odmítla data, na kterých je nový zákon postavený. Podle Landvernd nejsou data objektivní a je třeba celý zákon přehodnotit. Islandská vláda si ovšem zatím stojí za svém a nezdá se, že by aktivisty v brzké budoucnosti poslechla.

Zdroj: Independent, IWC.int, Instagram, Iceland Review, usnews.com, Shutterstock

Hankovy štěky: Jarní procházka v Praze vs. mimo civilizaci

Články, které by tě mohly zajímat