Právě vysíláme

Na GALAPÁGÁCH spatřili zdánlivě vyhynulý druh želvy! Jak se to mohlo stát?

22. února 2019 9:10
Na GALAPÁGÁCH spatřili zdánlivě vyhynulý druh želvy! Jak se to mohlo stát?

Přírodovědci na Galapágách se stali svědky naprosto neuvěřitelné události: po 113 letech byla poprvé spatřena Fernandinská želva obrovská! Želvě se tak podařilo úspěšně přežít kolonizaci ostrovů a vědci se o ní nyní chtějí dozvědět více.

Senzační objev

Želvy obrovské patří mezi původní obyvatele těchto tajuplných ostrovů v Tichém oceánu. Vědci odhadují, že před příchodem evropských přistěhovalců žilo na Galapágách až 14 druhů želv obrovských. Tento počet se postupně snížil kvůli tomu, že je lidé začali lovit. Fernandinské želvy obrovské dlouho patřily do seznamu vyhynulých druhů, jenže nyní se zdá, že toto označení bylo nepravé.

Fernandinská želva obrovská

Fernandinská želva obrovská

Zdánlivě vyhynulou želvu spatřil štáb přírodovědců a filmových režisérů ze studia Animal Planet. Pětičlenný tým na Galapágách točil unikátní dokument nesoucí název Vyhynulí, nebo naživu a chtěl se dozvědět, zda Fernandinská želva obrovská stále žije na neobydleném ostrově Fernandina.

Zpráva o skvělém objevu se dostala až k ekvádorském ministru životního prostředí, Marcelu Matovi, který  novinku potvrdil na svém twitterovém účtu.

Sen o největším přírodovědném comebacku století se tak stal realitou!

Zdroj: The Guardian, The Daily Mail, Twitter, Instagram, Animal Planet

10 věcí, které jste nevěděli o Gévaudanské lidožravé šelmě, která terorizovala Francii

Články, které by tě mohly zajímat