Právě vysíláme

Jak poznáte, že máte doma kočku seniorku? A co byste v péči o ni neměli podcenit?

15. května 2019 11:38
Jak poznáte, že máte doma kočku seniorku? A co byste v péči o ni neměli podcenit?

Nikoho asi nepřekvapí, že péče o starší kočku vyžaduje trochu jiná pravidla než v případě mladého zvířete či dokonce kotěte. Jak ale poznáte, že máte doma kočku seniorku? A víte, jak se o ni v takovém případě správně starat?

Obecně lze říct, že každá domácí kočka, které je od sedmi až deseti let výš, může být považována za seniorku. A stejně jako u lidí, s přibývajícím věkem se i vaší kočce začíná měnit tělesná konstituce, zpomaluje se metabolismus a dochází k dalším fyziologickým změnám.

Kupříkladu jedna veterinární studie přišla s tím, že zhruba 90 % koček starších dvanácti let vykazuje zřejmé známky artritidy. Důvod, proč vaše číča neskáče už tak často na kuchyňskou linku nebo na okenní parapet, tedy může být právě ten.

Dalším příznakem stárnutí může být vypadávání zubů. Pokud se pravidelně nevěnujete ústní hygieně svého mazlíčka, můžete se s tímto problémem lehce setkat. Znakem toho, že vaši kočku trápí zuby, může být i ztráta chuti k jídlu, zdánlivá vybíravost a zanedbaná srst.

Co dělat, aby se vaše stárnoucí kočička dožila v pohodě a zdraví dlouhého věku?

  • Choďte na pravidelné preventivní kontroly k veterináři.
  • Dávejte jí jídlo pro seniorní kočky s adekvátním množstvím bílkovin.
  • Poraďte se s veterinářem, jaké případné další doplňky stravy můžete zařadit do jejího jídelníčku (nenasycené mastné kyseliny jako DHA a EPA).
  • Udržujte její tělesnou váhu. Obézním kočkám hrozí celá řada zdravotních komplikací, nakonec stejně jako lidem.
  • Pravidelně své kočce čistěte zuby nebo jí dopřejte pamlsky určené k dentální hygieně.
  • Postarejte se o její pohodlí. Misky s jídlem či vodou umístěte na snadno dostupném místě, nenuťte ji skákat z velkých výšek, pelíšek položte tam, kde víte, že ráda lehává, a vystelte ho dekou, aby byl měkký.

Zdroj: www.petmd.com

Články, které by tě mohly zajímat