Právě vysíláme

Královna Alžběta II. slaví narozeniny. Na její počest zhotovili speciální panenku Barbie

21. dubna 2022 15:18
Královna Alžběta II. slaví narozeniny. Na její počest zhotovili speciální panenku Barbie

Britská královna Alžběta II. v tichosti slaví 96. narozeniny a americký výrobce hraček Mattel při té příležitosti oznámil, že na její počest na trh uvedl novou panenku Barbie. Speciální edice panenky s podobou panovnice vznikla hlavně u příležitosti oslav 70 let od jejího nástupu na trůn.

Panenku hračkářský gigant nechal navrhnout podle oficiálního portrétu královny, který vznikl před deseti lety, kdy se slavilo 60 let od nástupu Alžběty na trůn. Barbie tak má typický účes, tiáru, dlouhé slonovinové šaty a modrou šerpu. Mattel se snažil napodobit i ty nejmenší detaily jako například šperky, brože a řády, které měla královna připnuté na šerpě a šatech, naopak se ale nezdržoval přesným zobrazením obličeje – královna jako Barbie vypadá o desítky let mladší a není si příliš podobná. Barbie se nabízela za 75 dolarů (1 700 Kč) a rychle se vyprodala.

Nejdéle vládnoucí britská panovnice bude narozeniny slavit v soukromí na svém panství Sandringham v hrabství Norfolk. Připojí se k ní rodina a přátelé, napsal server BBC. „Myslím, že královna dodržuje svůj postoj Zachovej klid a pokračuj (Keep calm and carry on) i co se týče narozenin. Prostě nemá ráda, když se kolem nich dělá humbuk,“ citovala agentura AP Emily Nash, redaktorku magazínu Hello, která píše o královské rodině.

Buckinghamský palác zveřejnil jako připomínku jejích 96. narozenin nově pořízenou fotografii, na níž Alžběta pózuje na hradu Windsor se dvěma bílými poníky. Alžběta II. se stala královnou po smrti svého otce Jiřího VI. v únoru 1952, korunovace proběhla až v následujícím roce. Hlavní část oslav jejího platinového výročí je naplánována na začátek června.

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat