Právě vysíláme

Mila Kunis a Ashton Kutcher vybrali pro Ukrajinu bezmála 700 milionů korun

19. března 2022 9:10
Mila Kunis a Ashton Kutcher vybrali pro Ukrajinu bezmála 700 milionů korun

Mila Kunis a její manžel Ashton Kutcher vybrali na pomoc Ukrajině třicet milionů dolarů, což nyní v přepočtu bezmála 700 milionů korun. Sbírka na webu GoFundMe překonala původní cíl ve čtvrtek, dva týdny po spuštění. Manželská dvojice ve videu poděkovala více než 65 000 dárců, sama přislíbila až tři miliony dolarů.

„Jakkoli to zdaleka není řešení problému, naše kolektivní snaha poskytne měkčí přistání spoustě lidí, kteří jdou vstříc nejisté budoucnosti,“ uvedla Kunis, která se narodila na Ukrajině, ještě když byla součástí Sovětského svazu, a od roku 1991 žije v USA. Kutcher ve čtvrtečním příspěvku dodal, že „naše práce není hotová“ a že hvězdný pár navýšil cíl své sbírky na 40 milionů dolarů.

O necelý den později už objem vybraných peněz dosahoval skoro 34,5 milionu. Při spuštění iniciativy 3. března pár slíbil, že bude mít „okamžitý dopad“ ve formě uprchlické a humanitární pomoci. Kutcher a Kunis při tom zdůraznili potřebu zajistit ubytování pro lidi prchající před násilím a uvedli, že své peníze pošlou logistické společnosti Flexport a platformě Airbnb, která zprostředkovává ubytování. Ve čtvrtek dodali, že budou s každým darovaným dolarem zacházet, jako by byl jejich, a že chtějí „maximalizovat pozitivní výsledky“.

Kutcher a Kunis nejsou zdaleka jedinými hollywoodskými hvězdami, které posílají peníze na humanitární pomoc nebo se jinak v souvislosti s válkou angažují. Leonardo DiCaprio ve čtvrtek ve vzácném příspěvku na instagramu upozorňoval na utrpení Ukrajinců a zdroj blízký herci předtím sdělil televizi CNN, že DiCaprio poslal dary vícero organizacím, které pomáhají uprchlíkům. Arnold Schwarzenegger ve videu, které od čtvrteční publikace nasbíralo na twitteru přes 24 milionů zobrazení, vyzval Rusy, aby odmítli „nesmyslnou“ válku a propagandu Kremlu. Britský herec Benedict Cumberbatch zase před několika dny řekl, že by rád poskytl ubytování ukrajinským uprchlíkům a že „všichni musí dělat, co je v jejich silách“.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat