Právě vysíláme

Miloš Zeman jmenoval Jana Blatného novým ministrem zdravotnictví

29. října 2020 14:14
Miloš Zeman jmenoval Jana Blatného novým ministrem zdravotnictví

Prezident Miloš Zeman přijal dnes na zámku v Lánech demisi ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) a jeho nástupcem jmenoval lékaře Jana Blatného (za ANO). Prymulu navrhl odvolat premiér Andrej Babiš (ANO) poté, co byly minulý týden zveřejněny jeho fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci a usedá do auta bez roušky. Prymula nejprve vyloučil, že by sám rezignoval, později ale připustil, že demisi podá, až bude znám jeho nástupce.

Dětský hematolog Blatný dosud působil jako náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno, jako lékař se specializuje na léčbu dětí s poruchami srážlivosti krve. Dnes odpoledne ho Babiš uvede do úřadu, následně by se měl poprvé veřejně vyjádřit ke svým plánům v čele ministerstva, které je klíčovým úřadem v současném boji s epidemií Covidu-19.

Zeman po ceremoniálu řekl, že přijal Prymulovu demisi. „Na rozdíl od útěšné komunity zkoumající například hemofilii, je politika nesmírně krutá záležitost. A politik, kterým je ministr, je vystaven útokům, které si vědec ani nedokáže představit. Dokonce jsem vám říkal, že přecházíte z parku do džungle,“ přiblížil Zeman obsah úterního jednání s Blatným.

Opozice přeje Blatnému na ministerstvu zdravotnictví úspěch

Opoziční politici přejí novému ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) úspěch ve funkci, do níž ho dnes jmenoval prezident Miloš Zeman. Podle nich je to v době epidemie koronaviru v zájmu všech občanů Česka. Předseda STAN Vít Rakušan doufá, že s novým ministrem se zlepší i vládní komunikace ohledně epidemie.

„Přeji Janu Blatnému, aby zvládl ministerskou funkci mnohem lépe než jeho předchůdci. Je to nyní v zájmu všech občanů České republiky,“ uvedl na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

„Nepochybuji o tom, že je Jan Blatný úspěšný lékař. Nejzásadnější úkol, který ale musí zvládnout, je získat takovou autoritu u premiéra (Andreje Babiše, ANO), že bude schopen prosadit odborný přístup při řešení epidemie. A hned vzápětí i důvěru veřejnosti. Přeji mu (i nám všem), ať se mu to podaří,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Novým ministrem se stal Jan Blatný. Dlouhodobě jsme vládu žádali, aby lépe komunikovala. Nový ministr se zatím zapsal tím, že s médii vůbec nekomunikoval. Chci věřit, že se to uvedením do funkce změní. Přeji mu hodně štěstí,“ napsal na Twitteru Rakušan.

Zdroj: ČTK, Twitter, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat