Právě vysíláme

Ministr školství oznámil scénář návratu dětí do školních lavic

16. listopadu 2020 12:10
Ministr školství oznámil scénář návratu dětí do školních lavic

Ministr školství Robert Plaga dnes na tiskové konferenci představil detaily k fungování protiepidemického systému PES ve školství.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný zveřejnil již v pátek základní přehled k rozvolňování či zpřísňování opatření v různých oblastech života.

Plaga věří, že Česko brzy přejde na čtvrtou úroveň, což bude znamenat návrat do lavic pro celé první stupně a závěrečné ročníky, tedy deváté třídy a poslední ročníky středních škol. Konkrétní termín neřekl, slíbil ale, že se jej školy i rodiče dozví v dostatečném předstihu. S čím ministerstvo nepočítá, je prodloužení školního roku i přes část letních prázdnin.

 

Závěrečné ročníky základních, středních a vyšších odborných škol se vrátí k prezenční výuce ve čtvrtém z pěti stupňů rizika nákazy Covidem-19 podle protiepidemického systému PES. Spolu s jejich návratem se ve středních a vyšších odborných školách obnoví praktická výuka pro skupiny do 20 lidí a na druhém stupni základních škol a nižším stupni víceletých gymnáziích se třídy budou po týdnech střídat ve výuce na dálku a z domova.

Na vysokých školách se při čtvrtém stupni rizika Covidu-19 obnoví praktická a laboratorní výuka pro skupiny do 20 lidí a umožní se individuální konzultace. O tom, zda se současná opatření zmírní na čtvrtý stupeň by se podle Plagy mělo rozhodnout tento týden.

Školy jsou nyní kvůli epidemii Covidu-19 zavřené a je v nich povinná výuka na dálku. V provozu zůstaly pouze mateřské školy a takzvané krizové školy, kam docházejí děti zdravotníků, hasičů či policistů. Plaga již minulý týden oznámil, že tuto středu se do lavic vrátí první a druhé třídy základních škol a všechny ročníky speciálních škol.

Roušky musíme strpět

Povinné budou roušky i ve třídách. „Nošení roušek bude doprovázet naše žáky i studenty,“upozornil ministr školství. „Je nutné, abychom roušky strpěli,“ dodal. Učitelé by měli trávit hodně času s dětmi venku nebo větrat. Děti budou také zatím bez tělocviku a zpívání při hudební výchově. S rouškami i při výuce se počítá i ve třetím stupni.

Školní jídelny budou fungovat za přísných hygienických opatření. „Prezenční žáci budu mít možnost jíst ve školní jídelně, distanční žáci by si měli jídlo vyzvednout a jíst doma, aby se nemíchali s prezenčními žáky,“ uvedl Plaga.

Zájmových kroužků se školáci jen tak nedočkají. „Školní kluby fungují až ve druhém stupni PES, stejně jako kroužky,“ uvedl ministr školství.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat