Právě vysíláme

Ministr zdravotnictví oznámil datum, kdy skončí povinné nošení roušek v MHD a obchodech

18. června 2020 11:00
Ministr zdravotnictví oznámil datum, kdy skončí povinné nošení roušek v MHD a obchodech

Na dnešní tiskové konferenci oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch další plány vlády týkající se uvolňování restrikcí spojených s koronakrizí.

Podle ministra by lidé nemuseli nosit roušky v uzavřených prostorách jako jsou třeba obchody nebo ve veřejné dopravě již od 1. července. Ovšem… Uvolnění zákazu se netýká míst, kde je výskyt viru aktuálně vyšší. V současné chvíli by se to týkalo Prahy a Karviné, kde by restrikce platily i nadále, ale ministerstvo chce ještě počkat na vývoj v dalším týdnu.

Další změna se týká otvírací doby restaurací, která se od 1. července prodlouží a restaurační zařízení tak budou moci být otevřená i v čase mezi 23:00 a 6:00 hodinou. Prahy a Karviné se toto uvolnění ale zřejmě také týkat nebude.

Co se týká veřejných akcí, od 22. června se kapacita účastníků zvyšuje z 500 na 1 000 lidí. Koupaliště, zoo, muzea a hrady se vrací k běžnému provozu a povinné rozestupy se ruší.

„I nadále je však nezbytné myslet v místech se zvýšenou koncentrací osob na důslednou hygienu rukou a zejména dodržování bezpečných rozestupů, to však již nebude povinné, ale na úrovni doporučení,“ uvedl epidemiolog Rastislav Maďar.

Zdroj: blesk.cz

Články, které by tě mohly zajímat