Právě vysíláme

Mořští biologové vylovili mrtvou velrybu, v níž bylo 40 kg plastových tašek

19. března 2019 14:10
Mořští biologové vylovili mrtvou velrybu, v níž bylo 40 kg plastových tašek

Mořští biologové na pobřeží nedaleko filipínského města Dagao spatřili mrtvého vorvaňovce zobatého se 40 kg platových tašek v žaludku. Smutné snímky nyní kolují internetem a připomínají nám, jak vážný je problém jednorázových plastů.

Příčina smrti byla jasná

Mrtvou velrybu objevil mořský biolog Darrell Blatchley, jenž je prezidentem přírodovědeckého muzea v Dagau. Podle Blatchleyho byla hlavní příčina smrti dehydratace a vyhladovění, způsobené konzumací plastových tašek.

Velryba plastové tašky

Darrell Blatchley vytahuje kusy plastových tašek ze žaludku mrtvé velryby

Velryby a delfíni patří mezi druhy savců, které označujeme za kytovce. Tyto živočichové sice žijí ve vodě, ale hydratují se pouze skrze potraviny, které přijímají. V případě mrtvého vorvaňovce zobatého mu plastové tašky znemožnili přijímat potravu a on díky tomu postupně vyhladověl.

Blatchley s velrybou

Velryba byla spatřena u pobřeží nedaleko filipínského města Dagao

Snímky mrtvé velryby brzy začaly kolovat internetem. Mnozí ekologové, včetně samotného Darrella Blatchleyho, použili fotky ke zdůraznění problému jednorázových plastů a jejich vlivu na mořské živočichy.

Známý moderátor David Attenborough během pořadu Blue Planet II oznámil, že do našich oceánů každý rok vyhazujeme 8 milionů tun plastu. Tohle číslo se nejspíš v následujících letech zvětší, dokud s tím nic neuděláme. Musíme reagovat rychle a razantně omezit používání plastu, dokud chceme tuto smutnou situaci změnit.

Zdroj: CNN, WWF, Facebook, Blue Planet II

Srdceryvné video: Fena vyje, aby přivolala pomoc pro své štěně

Články, které by tě mohly zajímat