Právě vysíláme

Šestnáctiletá GRETA THUNBERG získala nominaci na Nobelovu cenu za mír!

15. března 2019 16:10
Šestnáctiletá GRETA THUNBERG získala nominaci na Nobelovu cenu za mír!

Odhodlanost, síla vůle a cílevědomost – těmito slovy by se nejlépe daly popsat činy šestnáctileté Grety Thunberg, která již 30. týdnem protestuje za ochranu životního prostředí před Švédským parlamentem ve Stockholmu. Její protest si získal mnoho fanoušků a školy po celém světě se ji rozhodly podpořit. Mladá aktivistka se díky svým činům může nyní chlubit nominací na Nobelovu cenu za mír!

Kdo je Greta Thunberg?

Mladá studentka ze Švédska od loňska nepřetržitě protestuje před budovu Švédského parlamentu, aby místní politiky donutila klást větší důraz na boj proti globálnímu oteplování. Její protest se dočkal celosvětového uznání – během uplynulého měsíce proti globálnímu oteplování protestovaly děti mimo jiné ve Velké Británii, Francii, Německu, Nepálu, Hong Kongu, Itálii, České republice a na Novém Zélandu.

Greta Thunberg

Mladá aktivistka Greta Thunberg

Fenomén

Loni pro Gretu Thunberg přišla pozvánka na konferenci o klimatu COP24 v Katovicích. Thunberg na důležité mezinárodní konferenci udělala nesmírně pozitivní dojem – v silném proslovu před plnou síní se nebála zkritizovat politiky za to, že nedělají dost pro ochranu planety. Zastala se rovněž mladé generace, které chce vést boj proti globálnímu oteplování v přední linii.

Od této mimořádné chvíle čekaly Gretu Thunberg další úspěchy. Mladá studentka se letos setkala s generálním tajemníkem OSN, Antoniem Guterresem a s předsedou Evropské komise, Jeanem-Claudem Junckerem. Posledně zmíněný Juncker po setkání s aktivistkou potvrdil, že Evropská unie markantně zvýší svůj rozpočet věnovaný boji proti globálnímu oteplování během následujícího desetiletí.

Thunberg Guterres

Studentka Greta Thunberg při setkání s Generálním tajemníkem OSN, Antoniem Guterresem

Navzdory těmito známými setkání nepokládá Thunberg situaci za vyřešenou. Švédská studentka nadále protestuje a chce vidět markantní rozdíly v celosvětovému přístupu ke globálnímu oteplování. Díky těmito činům nyní mladá Švédka získala nominaci na Nobelovu cenu za mír. Klobouk dolů!

Zdroj: The Globe and Mail, Reuters, BBC, Global Citizen, Instagram, UNRIC.org, The Guardian

Michaela hejtuje aneb povídání o tom, jak mi řekli, že jsem tlustá

Články, které by tě mohly zajímat