Právě vysíláme

Na Chomutovsku řeší problémy s toulavými kočkami

27. května 2021 19:14
Na Chomutovsku řeší problémy s toulavými kočkami

Město Klášterec nad Ohří na Chomutovsku řeší problémy spojené s toulavými kočkami. Na úřad se obracejí lidé, kteří si na zvířata stěžují, ničí jim totiž vybavení zahrad a dvorů. Radnice spolu s městskou policií a psím útulkem organizují odchytové akce a následně zvířata kastrují, aby se dál nerozmnožovala. Na webu města to uvedla Kateřina Šmahelová. Podle ní je velký problém i to, že někteří lidé kočky krmí.

„Vznikají často nevzhledná ‚krmiště‘, místa se spoustou misek a hromadami mnohdy zapáchajícího jídla. Zakládání takových míst, respektive i jen házení jídla na zem na volně přístupných plochách ve městě se považuje za znečišťování veřejného prostranství, za což samozřejmě hrozí pokuta,“ řekla Šmahelová. Za přestupek znečištění veřejného prostranství hrozí podle zákona o obcích pokuta až do výše 20 000 korun.

Krmení pro kočky láká i holuby a potkany. Jejich deratizace, která je hrazena z rozpočtu města, potom přichází podle Šmahelové vniveč. „Míjí se účinkem,“ dodala.

Vedení města proto obyvatele žádá, aby toulavá zvířata nekrmili, protože venkovní kočky jsou schopné si potravu obstarat samy. „Zvažte raději jinou formu pomoci toulavým kočičkám, například příspěvkem na útulek, na kastraci, pomocí při odchytu a podobně,“ uvedlo vedení.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat