Právě vysíláme

Na zimní olympiádu pustí jen čínské fanoušky, neočkovaní sportovci musí do karantény

30. září 2021 14:10
Na zimní olympiádu pustí jen čínské fanoušky, neočkovaní sportovci musí do karantény

Zimní olympijské hry v Pekingu proběhnou za přítomnosti fanoušků pouze z pevninské Číny. Oznámil to Mezinárodní olympijský výbor s tím, že se tak rozhodl vzhledem k pandemii koronaviru. Zároveň uvedl, že pokud nebudou účastníci Her plně očkovaní, budou muset po příjezdu absolvovat 21 dní v karanténě.

O Hry bez přítomnosti zahraničních diváků požádala čínská strana, Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se pak rozhodl na tento požadavek přistoupit. Kvitoval, že se největší sportovní akce roku budou moci zúčastnit alespoň domácí příznivci. „Pomůže to růstu zimních sportů v Číně a zajistí to atmosféru na sportovištích,“ uvedl MOV.

Přísná pravidla budou na místě platit také pro sportovce. Pokud do země přiletí někdo, kdo nebude plně očkovaný, bude muset nastoupit do třítýdenní karantény. Budou však existovat výjimky. „Případy sportovců, kteří budou moci poskytnout odůvodněnou lékařskou výjimku, budou individuálně posouzeny,“ uvedli představitelé MOV.

Očkovaní účastníci po příletu do Pekingu nebudou muset do izolace a okamžitě se budou moci pohybovat volně, nicméně v jakési „bublině“. Ta bude zahrnovat sportoviště, ubytovací a stravovací prostory či přístup na slavnostní zahájení a zakončení. Na místě bude fungovat také vlastní dopravní systém a všichni sportovci budou denně testování.

Články, které by tě mohly zajímat