Právě vysíláme

Neočkovaní dostanou zpět peníze za vstupné, musí o ně požádat Ministerstvo financí

24. listopadu 2021 9:10
Neočkovaní dostanou zpět peníze za vstupné, musí o ně požádat Ministerstvo financí

Od pondělí 22. listopadu 2021 vstoupila v platnost opatření vlády, která mimo jiné říkají, že kulturní akce nemohou navštívit neočkovaní či ti, kteří v posledních 180 dnech neprodělali koronavirus. O náhradu za již zakoupené vstupenky mohou žádat Ministerstvo financí.

Ministerstvo financí bude vracet peníze za vstupenky na kulturní akce, kterých se lidé nemohou zúčastnit kvůli aktuálním opatřením vlády. Podle nich už ke vstupu na událost nestačí pouze negativní PCR, nebo antigenní test. Každý návštěvník musí být buď očkovaný, či mít doklad o tom, že v posledních 180 dnech prodělal koronavirus.

Tiskový mluvčí Zdeněk Vojtěch však upozorňuje, že nárok na vrácení vstupného mají pouze osoby, které se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. „Náhrada škody dle pandemického zákona se příkladně nevztahuje na osoby, které nejsou očkovány proti Covid – 19, aniž by pro to měly objektivní zdravotní důvody potvrzené lékařem. Zákonná lhůta pro vyřízení žádostí je 6 měsíců,“ říká.

Žádosti o vrácení peněz mohou lidé posílat přímo na Ministerstvo financí, pořadatelé povinnost vrátit vstupné nemají. Divadla však divákům nabízí převod vstupenek na pozdější termíny, případně vystavují těm, kteří představení kvůli novým opatřením nemohou navštívit, vouchery.

Kvůli aktuálním pravidlům přesunulo své koncerty také mnoho tuzemských hudebníků. Mezi nimi například Lenny, Mirai, Xindl X nebo Tata Bojs. Pokáč se rozhodl posunout svůj velký koncert v O₂ areně, který se měl konat v lednu. Naopak naplánované show chtějí odehrát Ewa Farna či Kryštof.

Kvůli rychlejšímu šíření nákazy zpřísňuje opatření také řada evropských zemí. Například Rakousko hlásí třítýdenní lockdown, v jehož průběhu budou lidé smět opouštět domov jet v nejnutnějších případech. Sasko zavírá kluby a bary, Slovensko a Řecko výrazně zpřísňují omezení pro neočkované.

Články, které by tě mohly zajímat