Právě vysíláme

Nový dokument od NETFLIXU odhaluje, jak změna klimatu působí na mrože. Filmaři měli při natáčení slzy v očích!

9. dubna 2019 16:10
Nový dokument od NETFLIXU odhaluje, jak změna klimatu působí na mrože. Filmaři měli při natáčení slzy v očích!

Diváci a fanoušci serveru Netflix nemohli uvěřit svým očím. V novém seriálu „Naše planeta“ od internetového giganta se stali svědkem toho, jak klimatické změny ovlivňují životy rozsáhlé populace mrožů v Čukotském moři.

Smuté záběry

Tým filmařů natáčel mrože v Čukotském moři na přelomu roku 2017 a 2018, tedy v zimě, která patřila mezi nejteplejší v historii Arktidy. Úroveň mořského ledu byla ještě nižší než předchozí rok a ledovec, který neustále ustupuje, vede k odhalování strmých skalisek. Tělo mrožů je ovšem uzpůsobeno k životu na ledu a ledových krách, ne na souši. Tým vedený Sophií Laufner spatřil útes, na který se šplhaly desítky mrožů zřejmě hledajících prostor pro odpočinek. Cesta zpátky do moře byla však pro mnoho z nich smrtelná, neboť zdolat příkrý kamenitý sráz je pro ně téměř nemožné.

Filmařům se podařilo zachytit několik děsivých záběrů, jak zvířata tímto způsobem umírají. Sophie Laufner před kamerou přiznala, že hlavní příčinou této smutné události je podle ní globální oteplování. Kdyby bylo dost mořského ledu, tak by se mroži usadili na něm, uvedla. Jeden z kameramanů v týmu, Jamie McPherson, řekl, že to byla ta nejhorší věc, kterou kdy natočil.

Podívejte se na záběry níže. Upozornění: Některé momenty mohou být pro diváky nepříjemné.

 

Osmidílný seriál Naše planeta důkladně ilustruje, jak lidstvo ovlivňuje přírodní ekosystémy po celém světě, v negativním i pozitivním slova smyslu. Pointa seriálu zní jasně: planeta je ve špatném stavu, ale ještě zbývá dost času na to, abychom to změnili. Snad se nám to v brzké budoucnosti podaří.

Zdroj: The Atlantic, Netflix, YouTube, Instagram, LadBible, Arctic Program

Články, které by tě mohly zajímat