Právě vysíláme

Nový výzkum odhalil, že ledovce na Aljašce tají stokrát rychleji, než jsme si původně mysleli

28. července 2019 14:10
Nový výzkum odhalil, že ledovce na Aljašce tají stokrát rychleji, než jsme si původně mysleli

Vědci a ekologové zveřejnili výsledky rozsáhlého výzkumu, který zkoumal vliv globálního oteplování na ledovce na Aljašce. Realita je podle nich mnohem horší, než jsme si představovali. Ledovce prý tají až stokrát rychleji, než se původně odhadovalo.

Obrovský rozdíl

Skupina vědců vedená profesorem Davidem Sutherlandem z univerzity v Oregonu tentokrát zkoumala spodní část ledovců, kde led přichází do přímého kontaktu s vodou. Vědci využili nejnovější technologie k tomu, aby důkladně analyzovali, jak rychle ledovce tají. Podle nich jsou ledovce mnohem citlivější ke klimatickým změnám, než jsme si původně mysleli, a tak na ně působí rostoucí celosvětové teploty o to silněji.

Ledovec Hubbard na Aljašce

Ledovec Hubbard na Aljašce

Jiskra naděje

Profesor Sutherland a jeho tým uznávají, že výsledky z ledovců na Aljašce nelze automaticky aplikovat na ledovce po celém světě. Nicméně, podle profesora jsou výsledky tohoto výzkumu „budíčkem“ k tomu, abychom investovali více času a sil do analýzy ledovců po celém světě. Až budeme vědět, co se s nimi přesně děje, budeme v lepší pozici s tím něco udělat, tvrdí vědci.

Zdroj: National Geographic, Science, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat