Právě vysíláme

Nový výzkum OSN tvrdí, že až milion druhů živočichů je na pokraji vyhynutí kvůli lidem

7. května 2019 9:10
Nový výzkum OSN tvrdí, že až milion druhů živočichů je na pokraji vyhynutí kvůli lidem

Nový rozsáhlý výzkum OSN odhalil krutou realitu týkající se stavu naší planety. Podle nových dat je aktuálně v ohrožení až milion druhů živočichů, a to zejména kvůli lidskému vlivu. Naštěstí ale není pozdě. OSN tvrdí, že pokud vlády a jednotlivci provedou „transformativní změny“, tato děsivá situace se může ještě odvrátit.

Stav planety je kritický

Výzkum OSN zkoumal vývoj celosvětové biodiverzity (čili celkovou rozmanitost živočichů na Zemi) za posledních padesát let. Podílelo se na něm 400 expertů z 50 zemí a verdikt je jasný: naše planeta je v ohrožení! Za poslední půl století prudce ubývá množství nedotčené přírodní krajiny, průměrná celosvětová teplota stoupá a roste také lidská spotřeba neobnovitelných  zdrojů energie. V ohrožení je celkem jedna osmina všech druhů živočichů na této planetě a celkem čtvrtina je tímto fenoménem nějakým způsobem zasažena. Podle mnohých ekologů, včetně známého britského moderátora Sira Davida Attenborougha, se tento stav může stát nezvratným, pokud s tím v následujících třiceti letech nic neuděláme. Výzkum OSN tvrdí, že je třeba zavést „transformativní změny“ k tomu, aby se situace zlepšila.

Delfíni koukající se do kamery

Delfíni a jiné druhy mořských savců jsou podle nového výzkumu v ohrožení

Budoucnost máme ve vlastních rukou

Naštěstí není vše ztraceno. Podle expertů je třeba, aby vlády začaly brát stav planety vážněji a tudíž zavedly přísnější opatření pro ochranu přírody a užití obnovitelných zdrojů energie. Příští rok se budou konat dvě důležité mezinárodní konference na ochranu přírody (jedna z nich bude navazovat na důležitou pařížskou konferenci z roku 2015) a je nezbytné, aby tyto schůze přinesly přísnější celosvětová pravidla pro ochranu přírody.

Německá kancléřka Angela Merkel během projevu na pařížské konferenci o ochraně klimatu v roce 2015

Německá kancléřka Angela Merkel během projevu na pařížské konferenci o ochraně klimatu v roce 2015

Pomoct můžou i jednotlivci, a to tím způsobem, že zmenší svou spotřebu jednorázových plastů (ty patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí), mírně zredukují konzumaci masa (zejména hovězího) a začnou se chovat ohleduplněji vůči přírodě – to znamená, že nebudou například vyhazovat odpadky do volné přírody.

Výzkum OSN sice není moc optimistický, nicméně ještě existuje naděje. Pokud budeme na celosvětové problémy reagovat včas, můžeme masovému vyhynutí živočichů zabránit.

Zdroj: CNN, BBC, United Nations, IPBES Global Assessment

Články, které by tě mohly zajímat