Právě vysíláme

Nový výzkum tvrdí, že muži s vousy mají víc bakterií než psi!

14. července 2019 18:00
Nový výzkum tvrdí, že muži s vousy mají víc bakterií než psi!

Milovníci mužských vousů, máme pro vás špatnou zprávu: vědci ve Švýcarsku tvrdí, že mužské vousy mají nejspíš víc bakterií, než psí srst! Jak k tomuto závěru došli? A lze výsledkům důvěřovat?

Zajímavá studie

Na začátku byla obava, zda lidé nemůžou chytit choroby přenášené psy při používání přístroje na magnetickou rezonanci, který používají i veterináři k prohlídkám psů.  Švýcarský tým vědců vedený profesorem Andreasem Gutzeitem tak odebral vzorky srsti 30 psů a vousů 18 mužů ve věkovém rozmezí 18 až 76 let a porovnal je na výskyt bakterií.

A výsledky?

Jak profesor Gutzeit řekl následně médiím: „Po následném porovnání obou vzorků našli vědci výrazně větší množství bakterií v těch mužských. … Obecně lze říci, že psi mohu být považováni v porovnání s vousatými muži za čistotné.“

Test zjistil, že všichni muži měli ve vousech vysoký výskyt bakterií, zatímco většina psů pouze průměrný. U některých mužů byly dokonce nalezny bakterie ohrožující lidské zdraví.

Vousy

Je možné, že mužské vousy mají v sobě více bakterií, než psí srst?

Dá se výsledkům věřit?

Profesor Andreas Gutzeit po zveřejnění výsledků uvedl: „Výzkumníci spatřili početně vyšší bakteriální přítomnost v mužských vousů, než v psí srstí. Podle těchto dat lze usoudit, že psi jsou čistší, než muži.“

Muži si v tomto výzkumu sice nevedli moc dobře, ovšem je nutné podotknout, že mužů v tomto výzkumu bylo podstatně méně, než psů. Celkový počet psů s vysokým výskytem bakterií na srsti tak stále převyšoval počet mužů s tímto hodnocením. Navíc není jisté, zda výzkum zkoumal různé délky vousů či pouze jeden typ. Data tak nejsou zdaleka tak přesvědčivá, jak profesor Gutzeit tvrdí.

Můžeme si proto oddychnout – situace není tak strašná, jak vědci tvrdí!

Zdroj: LadBible, Mail On Sunday, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat