Právě vysíláme

Oblíbená soutěž Miss v Indonésii končí. Porotci jsou obviněni ze sexuálního obtěžování

15. srpna 2023 11:17
Oblíbená soutěž Miss v Indonésii končí. Porotci jsou obviněni ze sexuálního obtěžování

Pořadatel soutěže krásy Miss Universe oznámil, že přerušil spolupráci se svou indonéskou franšízou a její ředitelkou Poppy Capell kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování účastnic.

Sedm soutěžících Miss Universe Indonésie podalo tento týden na policii stížnost, v níž obvinily organizátory, že je přinutili se před nimi svléknout. Capell odmítá, že by se na pochybném chování podílela.

„Ukázalo se, že tato (indonéská) franšíza nesplnila standardy naší značky, etiku ani očekávání, které jsou uvedeny v naší franšízové příručce a kodexu chování,“ uvedla organizace Miss Universe a dodala, že zajištění bezpečnosti žen je její nejvyšší prioritou.

V Indonésii se letošní ročník uskutečnil 3. srpna, vítězka se smí účastnit mezinárodního finále, uvedla v prohlášení organizace Miss Universe. Zpěvačka a podnikatelka Capell je i majitelkou licence pro Miss Universe Malajsie. Kvůli tomu byl v Malajsii letošní ročník soutěže zrušen.

Dva dny před finálovým večerem se údajně 30 finalistek soutěže krásy v Indonésii muselo před porotci svléknout. Ti to vysvětlili tím, že musí zkontrolovat, zda ženy nemají jizvy, celulitidu nebo tetování. Některé si dokonce fotografovali.

„Cítím, že má práva byla porušena,“ řekla jedna ze soutěžících, která se obrátila na policii. „Ovlivnilo mě to psychicky. Měla jsem problémy se spánkem,“ dodala žena. Policie v Jakartě uvedla, že se případem bude zabývat, napsal zpravodajský web BBC News.

Capell odmítá, že by se na pochybném chování podílela. „Nikdy jsem nevěděla, nenařídila, nepožádala ani nedovolila nikomu, kdo hrál roli a podílel se na procesu organizování Miss Universe Indonésie 2023, aby se dopouštěl násilí nebo sexuálního obtěžování prostřednictvím tělesných kontrol,“ uvedla na instagramu a dodala, že je proti „jakékoli formě násilí nebo sexuálního obtěžování“.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat