Právě vysíláme

Odtajněné dokumenty CIA ukazují, že v ČÍNĚ během minulého století vyšetřovali nadlidské schopnosti některých lidí!

11. března 2019 16:10
Odtajněné dokumenty CIA ukazují, že v ČÍNĚ během minulého století vyšetřovali nadlidské schopnosti některých lidí!

Hýbat věcmi, aniž bychom se pohnuli, umět číst ušima, nebo sestavit dohromady roztrhaný dopis – tyto nadlidské schopnosti zní jako z říše sci-fi či z filmu pocházející ze studia Marvel. Opak je ale pravdou. Americká zpravodajská služba CIA odtajnila hrstku dokumentů, které ukazují, že v Čínské lidové republice existovaly případy lidí s těmito schopnostmi. Co se s nimi stalo? Vše prozradíme níže.

Zajímavé případy

Podle CIA se první výzkum nadlidských schopností u lidí v Čínské lidové republice odehrál už v roce 1978. Vědci si tehdy pozvali dvanáctiletého kluka Tanga Yua na testy týkající se „mimořádných funkcí lidského těla“. Z dokumentů není jasné, zda u Tanga Yua objevili skutečné schopnosti vykonávat takzvané „extrasensorické vnímání“ či „psychokinezi“ (jinými slovy řečeno, zda mohl vnímat to, co „obyčejný“ člověk nedokáže a zda umí pohybovat s věcmi, aniž by se jich dotýkal).

Podle dokumentů byl Tang jeden ze zhruba stovky dětí, které tvořily součást tohoto unikátního vědeckého výzkumu. U několika dětí se schopnosti extrasensorického vnímání skutečně projevovaly!

Dr Strange

Čínští vědci ve dvacátém století zkoumali lidi s nadpřirozenými schopnostmi

Přišel zlom

Čínský deník People’s Daily v únoru roku 1982 uvedl, že neexistují solidní důkazy toho, že lidé mohou disponovat těmito schopnostmi. Tlak proti vědcům specializujících se v tomto oboru rostl a zdálo se, že této disciplíně hrozí zánik. Vědci ovšem měli svoje eso v rukávu – muže jménem Zhang Baosheng.

Rodák z provincie Liaoning dokázal zdánlivě nemožné věci. Podle dokumentů ze strany CIA dokázal Baosheng telepaticky hýbat věcmi, znovu dát dohromady roztrhaný dopis i posunout fotku z jedné místnosti do druhé. V dokumentech je o Zhangovi uvedeno: Zhangovy bizarní, psychokinézické schopnosti můžou být odrazem psycho-fyzické reality, která zesměšňuje naše předpoklady o tom, co je fyzicky možné.“

Neoficiální fáze

Čínská vláda oficiální výzkum nadpřirozených schopností u lidí zakázala. Vědcům ovšem dovolila pokračovat ve výzkumu na neoficiální bázi.

Během této „neoficiální éry“ se vědcům podařilo přijít na možné spojení nadpřirozených schopností s čínskou praktikou Čchi-kung. Tato duševně-fyzická aktivita má v Číně dlouholetou tradici, ovšem její návaznost na nadlidské chování se vědcům dosud nepodařilo dokázat. Může za častý výskyt osob s nadlidskými schopnostmi právě tato tradice? To se dosud neví. Čínská vláda ale od roku 1990 povolila vědecký výzkum v oblasti vlivu praktiky Čchi-kung na lidské chování. Tajemství tedy může být brzy odkryto…

Zdroj: AC24, cia.gov, Shutterstock, Salman Artworks

7 informací, které byste měli vědět o Beranovi ještě předtím, než s ním začnete chodit

Články, které by tě mohly zajímat