Právě vysíláme

Olympiáda bude bez diváků. Japonsko vyhlásilo v Tokiu výjimečný stav

9. července 2021 9:10
Olympiáda bude bez diváků. Japonsko vyhlásilo v Tokiu výjimečný stav

Letní olympijské hry v Tokiu možná nakonec proběhnou bez diváků. Premiér Jošihide Suga se rozhodl vyhlásit výjimečný stav, který potrvá od 12. července do 22. srpna, tedy po celou dobu olympiády.

Největší sportovní svátek se nakonec bude konat bez fanoušků. Podle agentury Reuters přibývá v Japonsku denně kolem 1 500 osob nakažených a tamní vláda se tak rozhodla vyhlásit výjimečný stav, který potrvá od 12. července až do 22. srpna. Podle zmiňované agentury měli pořadatelé nejdříve uvažovat o snížení maximálního počtu diváků z deseti na pět tisíc, nakonec se ale bude muset olympiáda obejít bez nich.

„Věřím, že díky těmto opatřením dokážeme olympijské hry zorganizovat bezpečně. V řadě regionů čísla nakažených klesají, v Tokiu je tomu ale naopak. Opatření musíme zpřísnit, zvláště pak s ohledem na nové mutace,“ uvedl premiér Jošihide Suga.

O rok odložené olympijské hry začnou 23. července. Ty budou specifické mimo jiné také v tom, že sportovci budou muset dodržovat přísná pravidla včetně zákazu tělesného kontaktu. Navzdory dlouholeté tradici nebudou mít na hrách k dispozici prezervativy, kterých bylo na poslední akci rozdáno téměř půl milionu. Zároveň budou mít účastníci zakázáno pít alkohol jinde než o samotě v prostředí svých pokojů.

Na olympiádu vyrazí z České republiky 116 sportovců. Nominace se o víkendu rozšířila o basketbalisty, kteří senzačně postoupili na hry po dlouhých 41 letech. V Tokiu bude mít Česko své zástupce i v tenise, střelbě, plavání, rychlostní kanoistice, vodním slalomu, plážovém volejbale, jezdectví, cyklistice, veslování, ale i v golfu, judu, sportovní gymnastice, moderním pětiboji, šermu, triatlonu, jachtingu, lukostřelbě, sportovním lezení, vzpírání nebo v zápase.

Články, které by tě mohly zajímat