Právě vysíláme

Ožahavé téma v Německu vyřešili: Transgender plavkyně budou soutěžit ve vlastní kategorii

17. srpna 2023 13:46
Ožahavé téma v Německu vyřešili: Transgender plavkyně budou soutěžit ve vlastní kategorii

Transgender sportovce řeší společnost již dlouhou dobu. Řada lidí totiž diskutuje nad tím, zda je fér, aby transgender lidé soutěžili ve stejné kategorii jako ženy či muži. Světový pohár v plavání Berlíně se proto rozhodl pro jejich vlastní kategorii.

Plavecká federace World Aquatics oznámila, že na Světovém poháru v Berlíně budou transgender lidé soutěžit ve své vlastní kategorii. Vedení organizace pak už před rokem rozhodlo, že transgender sportovkyně, nebudou soutěžit v plaveckých závodech společně s ženami. „Jsme hrdí na to, že u můžeme pořádat akci, kde mohou plavci soutěžit bez bariér. Berlín je německým centrem rozmanitosti a začlenění, proto je to ideální místo pro takový projekt,“ uvedl ředitel soutěže a dodal, že závody se tak otevírají všem pohlavím a všem genderovým identitám.

Téma transgender sportovců se hojně řeší od doby Lii Thomas, která je pravděpodobně nejznámější transgender plavkyní. Ta rozvířila vody svým naprostým triumfem na univerzitním šampionátu a řada soupeřek s její výhrou nesouhlasila. Lia byla totiž dle mnohých zvýhodněna díky svým biologickým predispozicím. Později byla sportovkyně obviněna z toho, že změnu pohlaví podstoupila jen proto, aby mohla vítězit. To však Thomasová razantně odmítá a tvrdí, že transgender ženy rozhodně nejsou pro sport hrozbou.

Články, které by tě mohly zajímat