Právě vysíláme

Vláda musela ustoupit: Výrazné rozvolnění! Už v pondělí se otevírají restaurace a další služby

28. května 2021 9:57
Vláda musela ustoupit: Výrazné rozvolnění! Už v pondělí se otevírají restaurace a další služby

Adam Vojtěch přišel a otevřel. Restaurace budou moci od pondělí otevřít vnitřní prostory schválila vláda. Otevřít mohou i kluby, vnitřní koupaliště nebo wellness. Původně se plánovalo, že hospody otevřou 14. června.

Restaurace

Vláda ustoupila po posledním rozsudku Nejvyššího správního soudu, podle pandemického zákona nemůže hospody a služby omezovat tak, jak to dělala.

Hostů bude moci být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté, nutné bude dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. Nutné budou nadále negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci Covid – 19. Vojtěch to dnes řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

Bazény

Bazény či sauny budou moci za kapacitních limitů otevřít v pondělí. Umělá koupaliště, sauny, solné jeskyně či wellness se budou moci od pondělí podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha otevřít. V bazénech a na koupalištích bude platit limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. V saunách, wellness nebo solných jeskyních bude smět být kapacita naplněna na maximálně 30 procent.

V bazénech a koupalištích bude podle Vojtěcha nutná ochrana dýchacích cest jen při vstupu nebo v odpočinkových zónách, nikoliv ve vodě.  Nutné budou negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci Covid – 19.

Cestování

Mezi Českou republikou a Maďarskem, Německem, Polskem, Rakouskem, Slovenskem, Slovinskem a Chorvatskem bude možné od pondělí cestovat po první dávce očkování proti Covidu – 19 bez omezení. Podle Adama Vojtěcha jde o otevření standardní turistiky.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat